Odobrena koncentracija Geoplina i Crodux plina

AZTN
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole poduzetnika Geoplin d.o.o. nad dijelom poslovanja poduzetnika Crodux Plin d.o.o. za trgovinu i usluge, koji se odnosi na prirodni plin.

Geoplin provedbom koncentracije preuzima dio poslovanja Crodux Plina vezan uz prirodni plin, s učinkom na mjerodavnom tržištu maloprodajne opskrbe prirodnim plinom manjih industrijskih i poslovnih kupaca i na mjerodavnom tržištu veleprodajne opskrbe prirodnim plinom na teritoriju Hrvatske.

Na hrvatskom tržištu opskrbe prirodnim plinom prisutan je veći broj konkurenata koji imaju dozvolu HERA-e za obavljanje te djelatnosti, a pristup transportnom i svakom distribucijskom sustavu osiguran je svakom opskrbljivaču sukladno Zakonu o tržištu plina.

Također, prema dostavljenim i dostupnim podacima, razvidno je da i na mjerodavnom tržištu veleprodajne opskrbe ne postoje značajnije prepreke za obavljanje predmetne djelatnosti.

Dakle, Geoplin će preuzimanjem dijela poslovanja Crodux Plina ostvarivati tržišne udjele na mjerodavnim tržištima u rasponu od 2 do 10 %, čime će se stvoriti dodatni konkurencijski pritisak na vodeće tržišne takmace na tim tržištima (INA-u, PPD i HEP).

You may also like

0 comments