Home Europska unija Odobren rumunjski referendum o borbi s korupcijom

Odobren rumunjski referendum o borbi s korupcijom

by Agencije

Rumunjski parlament u ponedjeljak je dao pozitivno mišljenje za raspisivanje referenduma o borbi s korupcijom koji je predložio predsjednik Klaus Iohannis kao odgovor na spornu vladinu uredbu o ublažavanju antikorupcijskih zakona.

To konzultativno mišljenje parlamenta prihvaćeno je jednoglasno četrnaestog dana prosvjeda kakvi nisu viđeni nakon pada komunizma i koji su oslabili socijaldemokratsku većinu. Sada je na predsjedniku desnog centra Klausu Iohannisu da predloži kada će se održati referendum i kako će glasiti referendumsko pitanje.

Iohannis se otvoreno usprotivio prijedlozima za ublažavanje antikorupcijskih zakona koje je iznijela lijeva vlada s kojom je od siječnja u kohabitaciji. Zbog prosvjeda i kritika Europske unije premijer Sorin Grindeanu je 5. siječnja povukao uredbu kojom se ublažavaju kazne za zloporabu vlasti i koja je krajem siječnja donesena bez konzultacija.

Predsjednik države, sukladno ustavu, ipak nije odustao od inicijative o organiziranju referenduma koji bi trebao potvrditi nastavak borbe s korupcijom i za integritet javne službe. U nedjelju je 80.000 ljudi u Bukureštu i diljem zemlje i dalje prosvjedovalo protiv ublažavanja zakona o suzbijanju korupcije.

Related Posts