Odnosimo li se prema planetu kao prema prijatelju?

Čovječanstvo je prešlo četiri od devet “pragova” za dostizanje neodrživog života na Zemlji, upozorava znanstvenik kojeg prenosi britanski list Independent.

Prema radu znanstvenika Johana Rockstroema objavljenom u časopisu Science čovječanstvo je već ‘zabrljalo’ po pitanju klimatskih promjena, nestanka raznih vrsta, povećanja razina fosfora i dušika u ekosustavima svijeta i uništavanja šuma. Dobro se još držimo jedino u pitanju zakiseljavanja oceana i korištenja zaliha pitke vode, no ‘napredujemo’ u pitanju emisije otrovnih aerosola i trošenja ozona iz stratosfere. O utjecaju otpada raznih vrsta koje proizvodi čovječanstvo nema dovoljno podataka. “Planet je bio naš najbolji prijatelj amortizirajući naše djelovanje i pokazujući žilavost”, kaže Rockstroem. “No možda prvi puta pretvaramo naš planet iz prijatelja u neprijatelja.”

Rockstroem je devet pragova stvorio 2007. i od tada su porasle količine stakleničkih plinova u atmosferi iznad prihvatljive granice, otvarajući put porastu temperatura i razina mora, sušama i poplavama te drugim katastrofalnim klimatskim promjenama. Rad odražava trajuću znanstvenu raspravu je li Zemlja iz razdoblja holocena prešla u doba “antropocena” nazvanu po značajnom utjecaju čovjeka na koru Zemlje. “Naša je poruka pozitivna, a ne zlokobna”, kaže Rockstroem za svoje zaključke.