Odnosi Mađarske i Hrvatske više od INA-e i MOL-a

Predsjednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković i njegov mađarski kolega Laszlo Kover u utorak su u Budimpešti kazali da su Mađarska i Hrvatska prijateljske i duboko povezane zemlje čije odnose ne treba samo svoditi na otvorena pitanja poput Ine i Mola. 
“Ključni smisao današnjeg posjeta bio je pokazati da su Mađarska i Hrvatska prijateljske zemlje i dobri susjedi i da parlamenti mogu stvarati ozračje u kojime će ta pitanja biti lakše riješiti”, rekao je predsjednik Sabora Jandroković nakon razgovora s Koverom, odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara je li na sastanku otvorena tema mađarske blokade ulaska Hrvatske u OECD, odnosno pitanje spora Ina-Mol.

“Kada bi dva zakonodavna tijela mogla otvorena pitanja riješiti jednim zakonom, sasvim sigurno bi to i učinila”, dodao je Kover.

“Mislim da je određena nepravda što se u odnosima Mađarske i Hrvatske više nego što treba i što je to bilo nužno pozivalo na odnose Mola i Ine. Mislim da to nije bilo svrsishodno. Ne smijemo nipošto zaboraviti niti činjenice da nas puno toga više povezuje nego što nas razdvaja u nekim stajalištima”, rekao je Kover.

Jandroković je također istaknuo da postoji čitav niz područja u kojima Mađarska i Hrvatska “mogu biti primjer suradnje drugim državama”.

Predsjednik Hrvatskog sabora naveo je kako su dvije strane u razgovorima izrazile zadovoljstvo zaštitom manjinskih prava Hrvata u Mađarskoj te Mađara u Hrvatskoj.

Jandroković je, među ostalim, istaknuo kako postoji preko 50 zajedničkih prekograničnih projekata financiranih europskim sredstvima i da je ove godine preko 500.000 mađarskih turista posjetilo Hrvatsku. Istodobno je  Mađarska s dvije milijarde eura ulaganja jedan od značajnih investitora u Hrvatskoj.

Kover je podsjetio da  Višegradskom četvrokom trenutno predsjeda upravo Mađarska te da se skupina zalaže da se “sve zainteresirane države na našem prostoru i zapadnom Balkanu uključe u njen rad” te da Mađarska u tom smislu želi pojačati kontakte u regiji.

Predsjednik mađarskog parlamenta istaknuo je važnost inicijative Triju mora vezane uz, kako je rekao, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović dodajući da Mađarska s velikim interesom iščekuje napredak te inicijative.

On je također rekao i kako je jačanje suradnje dviju država na području infrastrukture, odnosno prometa, važno upravo za tu inicijativu.

Laszlo Kover zahvalio je Jandrokoviću što je za svoj prvi službeni posjet izabrao mađarski parlament i dodao da tom “gestom osjećamo da pridajete veliki značaj suradnji naših dvaju zakonodavnih tijela”.

Jandroković i izaslanstvo Hrvatskog sabora u ponedjeljak su se u veleposlanstvu RH u Budimpešti susreli s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj a u utorak prije posjeta paralamnetu s predsjednikom Republike Mađarske Janosom Aderom.

You may also like

0 comments