Odnosi 3. maja i Uljanika nategnuti

Ročište
Kraj ovog tjedna trebao bi rasvijetliti kamo ide Uljanik, jer bi vjerovnici na ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu trebali odlučivati i o odobrenju stečajnoj upraviteljici Mariji Ružić za izradu stečajnog plana.

Taj plan trebao bi biti iskoordiniran s tvrtkom-kćeri Uljanik brodogradilištem i stečajnim upraviteljem Lorisom Rakom, budući da su odnosi dvije tvrtke isprepleteni i komplicirani. No, iz Rijeke dolaze informacije da su tek prema njima zamršeni odnosi, čak toliko da je i neizvjesno hoće li brod Santiago, kako se očekivalo, krajem tjedna biti otegljen iz pulskog u riječki škver.

Riječ je o brodu čiju je gradnju 3. maj ugovorio sa španjolskim naručiteljem, ali je zbog pravnih odnosa ugovor raskinut, a brod ostao Uljaniku koji ga je trebao dovršiti. Riječki škver u pregovorima je s dva ponuđača koji bi željeli kupiti i u Rijeci dovršiti ovaj brod, ali da bi 3. maj do njega došao, potrebno je postići dogovor s Uljanikom, koji, prema dostupnim informacijama, za predaju Santiaga želi naplatiti visoku cijenu za “ležarinu”, najam dizalice, materijale i radnike na pripremi broda za tegljenje.

O kojim iznosima je riječ, iz Uprave 3. maja nismo do zaključenja broja dobili službenu potvrdu, no više izvora ističe kako su relacije između dva brodogradilišta napete toliko da u Rijeci, nakon nedavnog slučaja s tvrtkom Ćosićpromet, strahuju i od mogućnost i da ih zbog takvih internih odnosa danas-sutra blokira i Uljanik, njihov većinski vlasnik.

Neriješen odnos ova dva brodogradilišta imaju i oko gradnje 514, broda za prijevoz automobila, koju je ugovorio Uljanik, a uz podugovor gradio riječki škver, u kojemu se brod još uvijek i nalazi, ali je ujedno dio Uljanikove stečajne mase. Taj brod predstavlja, pak, temelj za provođenje programa koji je poduprla Vlada, a i oko njega odnosi još uvijek nisu raščišćeni, odnosno nije utvrđeno hoće li ga i pod kojim uvjetima Uljanik predati 3. maju.

S obzirom da 3. maj nije u stečaju, u Rijeci smatraju da su time i u nepovoljnijoj poziciji. Kao najveći vjerovnik, u stečaju Uljanika i njegovih tvrtki, pa time i rješavanju njihovih međusobnih odnosa, država će imati presudnu riječ, a prve znakove imat će se prilike čuti na ročištu u Pazinu u petak.

You may also like

0 comments