Odluke ECB-a ostavile cijene nafte na 48 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara, poduprte ohrabrujućim gospodarskim podacima iz SAD-a i optimizmom u pogledu potražnje nakon što je Europska središnja banka (ECB) nagovijestila dodatne poticajne mjere.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,28 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 45,38 dolara.

U fokusu tržišta bili su jučer objavljeni podaci iz SAD-a koji su pokazali snažan oporavak preprodaje nekretnina u rujnu i zadržavanje broja novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene na najnižoj razini u 42 godine. Na njih se nadovezao i signali čelnika ECB-a Marija Draghija koji je po završetku jučerašnje redovne mjesečne sjednice naznačio da bi banka u prosincu mogla razmotriti dodatne monetarne poticaje.

Europske poticajne mjere mogle bi potaknuti gospodarski rast a time i potražnju za energentima, tumači Hans van Cleef iz ABN AMRO Banka. “Draghijeve riječi podupiru tržišta”, konstatira on, dodajući ipak da će rast cijena biti ograničen zbog jačeg dolara koji koči kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Jonathan Barratt iz Ayers Alliancea dodaje kako je na tržištima prevladalo uvjerenje da vlade neće dopustiti da gospodarski rast oslabi. “Takva očekivanja navode na zaključak da će aktivniji gospodarski rast zasigurno podići potražnju”, tumači Barratt. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela njezine nafte u četvrtak iznosila 43,44 dolara, što znači da je pala 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments