Odluka o Zagrebačkoj obali kroz godinu dana

Odgoda
Odluka o izboru koncesionara za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala u riječkoj luci odgođena je do kraja godine, do kada su oba ponuđača produljila valjanost ponuda i jamstava, a na odgodu je utjecala epidemija Covida 19, potvrđeno je u utorak iz Lučke uprave Rijeka.

Ravnatelj riječke Lučke uprave Denis Vukorepa objasnio je da je odluka odgođena jer su pandemija koronvirusa i potpuni “lockdown” utjecali na dinamiku poslovnih procesa povezanih s postupkom davanja koncesije, kao i na ostvarivanje projekata koji su preduvjet za funkcioniranje terminala.

Za poslovanje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala najvažnija je državna cesta DC403 koja će povezati taj terminal i zapadni dio riječke luke s gradskom obilaznicom. Bez te ceste terminal ne može funkcionirati, naglasio je Vukorepa.

Istaknuo je da su prethodni uvjeti sastavni dio koncesijskog ugovora. Dio preduvjeta je obvezujući za davatelja koncesije – Lučku upravu Rijeka, a dio za budućeg koncesionara. To su izgradnja državne ceste DC 403, izgradnja interne lučke prometnice tj. spojne ceste lučkog područja s državnom cestom DC 403 te izgradnja intermodalnog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu i rekonstrukcija željezničke stanice Rijeka – Teretna.

Iz Lučke uprave Rijeka u ožujku su obznanili da su na međunarodni natječaj za koncesiju, razvoj i upravljanje novoizgrađenim Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u riječkoj luci stigle dvije ponude.

Ponudu je dostavila zajednica ponuditelja koju čine kineske tvrtke Ningbo Zhoushan Port Company (sa 70-postotnim udjelom u konzorciju), Tianjin Port Overseas Holding (20 posto) i China Road and Bridge Corporation (deset posto). Taj je konzorcij ponudio stalni dio godišnje koncesijske naknade od dva milijuna eura, uz obvezu dovršenja radova druge faze u pet godina. Ponudu je dala i zajednica ponuditelja u kojoj su nizozemska tvrtka APM Terminal BV (51 posto udjela u konzorciju) i hrvatska tvrtka Enna Logic (49 posto), a u njoj je ponuđen stalni dio koncesijske naknade od milijun eura na godinu, uz obvezu dovršetka radova druge faze u deset godina.

Kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea je najveći kapitalni projekt koji je realiziran u okviru Rijeka Gateway projekta obnove riječkog prometnog pravca. Nalazi se na zapadnom dijelu riječkog lučkog bazena, dugačak je 400 metara, a konkurentnost mu povećava dubina mora od 20 metara.

You may also like

0 comments