Odluka o transformaciji rafinerije nema alternativu

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić smatra kako je odluka o gašenju rafinerije u Sisku poslovna odluka kojoj nema alternative.
Tim je riječima komentirao apel iz Siska da se Rafinerija ne zatvori. “Odluka o transformaciji rafinerijskog biznisa je poslovna odluka koju je donio menadžment INA-e.

To je odluka koja iz moje perspektive nema alternativu neovisno je li Hrvatska vlasnica 44 ili 100 posto dionica INA-e.” Ministar Ćorić tvrdi da u okruženju već ima moderniziranih rafinerija pa je “jasno i zašto modernizacija rafinerije u Rijeci i transformacija biznisa u Sisku ima smisla.”

Podsjetimo, na najavu prekida prerade nafte u Rafineriji nafte Sisak, dopisom Vladi reagiralo je Predsjedništvo sisačkog Gradskog vijeća, koje traži da Vlada, kao dioničar s 44 posto vlasništva nacionalne naftne kompanije, izvrši pritisak posredstvom svojih članova Uprave Ine da se privremeno stavi u mirovanje ili povuče odluka o prestanku proizvodnje.

Za takvu odluku, stoji u dopisu, nužno je prije toga ispuniti neke uvjete, a prvi je primiti i saslušati predstavnike radnika, te na temelju njihovih izjava i saznanja analizirati iznesene podatke koji sadrže dokaze o manipulaciji brojkama u prikazu bilanci rafinerija.

Također traže da Vlada angažira neovisnu agenciju za analizu poslovanja, uz dubinsku analizu rafinerijskih procesa, te zaustavljanje svih krucijalnih odluka koje negativno utječu na poslovanje kompanije do završetka sudskih procesa Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju.

U dopisu, koji je potpisala predsjednica sisačkog Gradskog vijeća Ivana Krčelić, traži se povlačenje prijedloga izmjene Zakona o privatizaciji Ine do završetka neovisne analize, te usporedbe podataka o poslovanju Ine. Osim Vladi, dopis je upućen saborskim zastupnicima i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

S odlukom o prekidu proizvodnje još se nisu pomirili ni članovi Stožera za obranu rafinerije i očuvanje radnih mjesta. Kako su najavili, oni će u srijedu, 16. siječnja, započeti aktivnosti protiv zatvaranja rafinerije okupljanjem radnika u 8 sati na parkiralištu rafinerijske porte Kombiniranog postrojenja 6.

You may also like