Home Hrvatska Odluka o puštanju Sanadera na slobodu krajem slijedećeg tjedna

Odluka o puštanju Sanadera na slobodu krajem slijedećeg tjedna

by admin

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda najranije će idućeg tjedna odlučivati o zahtjevu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da mu se ukine istražni zatvor, smatrajući da je u njemu proveo maksimalno zakonom dopušteno vrijeme. Zahtjev je braniteljski tim podnio prošlog tjedna, a sada se čeka sazivanje sjednice na kojoj će biti donijeta odluka, izjavila je Hini odvjetnica Jadranka Sloković, dodavši da zasad nema informaciju kad bi se to moglo dogoditi.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će sjednica biti održana najranije idućeg tjedna. Zahtjev za ukidanjem istražnog zatvora bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu uslijedio je nakon što je Ustavni sud krajem srpnja ukinuo jedinu pravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen u slučaju Hypo i INA/MOL. Bivši premijer zbog toga više nije na izdržavanju zatvorske kazne nego u režimu istražnog zatvora.

Obrana je zatražila puštanje Sanadera na slobodu jer smatra da je u istražnom zatvoru proveo maksimalno zakonom dopušteno vrijeme, odnosno više od tri pol godine. Sanaderovi odvjetnici smatraju da se istražni zatvori u različitim predmetima i po raznim osnovama zbrajaju i da ne smiju prijeći maksimalno trajanje istražnog zatvora, objavio je Dnevnik.hr. Nakon što je Ustavni sud ukinuo prvu pravomoćnu presudu, Sanaderov drugi odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je medijima da bi Sanader mogao izaći na slobodu krajem kolovoza jer mu uskoro istječe maksimalni rok istražnog zatvora.

Obrana se također nada da će biti prihvaćena njihova žalba u slučaju Fimi-medija o kojoj će Vrhovni sud raspravljati krajem rujna. U tom slučaju Sanader je nepravomoćno osuđen zajedno sa strankom kojoj je bio na čelu. Bivšem premijeru u tijeku je suđenje zbog slučaja Planinska, ali je sredinom lipnja taj postupak odgođen do sredine jeseni zbog pogoršanja Sanaderova zdravstvenog stanja. Nakon što mu je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima Hypo i INA-MOL, pripremno ročište za ponovljeno suđenje Sanaderu zakazano je za početak rujna.

Related Posts