Odluka o izručenju Sindičića početkom 2016. godine

Bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić, uhićen u Španjolskoj prije 45 dana, provest će Božić i Novu godinu u zatvoru te će nakon blagdana biti poznato hoće li biti izručen državnom odvjetništvu u Rijeci koje ga sumnjiči da je lažno svjedočio i prijavio kazneno djelo na suđenju u Münchenu gdje se vodi proces protiv bivših dužnosnika jugoslavenske tajne policije UDBA-e, rekla je u četvrtak Hini osoba s Istražnog suda u Madridu koji će donijeti presudu.

Sindičićev odvjetnik Juan-Manuel Garcia Gallardo ponovno je uložio žalbu na izručenje te tvrdi da Hrvatska nije nadležna za proces u Münchenu te da bi jedino Njemačka mogla za taj slučaj zatražiti izručenje, a ona to nije učinila, kaže osoba sa suda. Sudac Istražnog suda u Madridu, Ismael Moreno, prethodno je nadopunio rješenje o izručenju čime je ponovio svoje ranije stajalište da nema prepreke o predaji 73-godišnjaka.

Sindičić je uhićen na temelju međunarodne tjeralice 9.studenog u gradu Burgosu na sjeveru Španjolske, a konačna odluka o njegovoj predaji zakonski mora biti donesena do 9. siječnja.  „Božić će provesti u zatvoru a konačna odluka bit će poznata iza Nove godine“, rekao je izvor sa suda u Madridu. Sudac Ismael Moreno već je bio presudio da ga se izruči no Sindičićev odvjetnik je uložio žalbu nakon koje je slučaj završio na višoj instanci Istražnog suda. Sudac više instance Alfonso Guevara Marcos je 4. prosinca poništio odluku o izručenju napomenuvši kako Moreno nije objasnio zašto nisu uvaženi argumenti Sindičićevog odvjetnika, a osim toga u presudi je bila spomenuta samo sumnja na lažno svjedočenje, a ne i lažna prijava kaznenog djela što također stoji u dokumentu poslanom iz Rijeke. „U presudi nema niti minimalne pravne podloge kojom je odgovoreno na razloge zahtjeva obrane da (Sindičić) ne bude izručen“, napisao je tada sudac Guevara Marcos s čime su se složila i ostala dvojica sudaca više instance.

Oni su poslali natrag presudu koju je Moreno nadopunio prije deset dana, a Sindičićev odvjetnik iz Burgosa u srijedu je ponovno poslao žalbu, rekla je osoba sa suda. Iako su na Istražnom sudu već nekoliko puta očekivali završetak ovog slučaja on se oduljio no i dalje je u skladu s rokom predviđenim za procese izručenja prema europskom uhidbenom nalogu. Hrvatska od 2013. sudjeluje u postupcima predaje građana unutar Europske unije na što se obvezala članstvom u EU. Vinko Sindičić se 45 dana nalazi u istražnom zatvoru udaljenom 42 kilometra od Madrida gdje čeka odluku o izručenju i gdje nije dostupan za komentar. Njegov odvjetnik nije odgovorio na upit Hine.

Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku UDBA-e Krunoslavu Pratesu, osuđenom 2008. godine u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u garaži u mjestu Wolfrathausen pored Münchena. Prates je bio optužen za davanje ključa od garaže Perkoviću. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta optuženog za organizaciju likvidacije. Na traženje državnog odvjetništva u Rijeci raspisana je međunarodna tjeralica u veljači 2014. Sindičić je uhićen 20 mjeseci kasnije u Burgosu, gradu s oko 170.000 stanovnika.

You may also like

0 comments