Odluka Kongresa SAD-a stabilizirala cijenu nafte

Pauza u podizanju kamatnih stopa

Cijene nafte su se stabilizirale iznad razine od 72 dolara u četvrtak. To se dogodilo nakon što su dužnosnici američke središnje banke dali naznake da bi moglo doći do pauze u podizanju kamatnih stopa, a Kongres je poduzeo važan korak prema suspenziji limita državnog duga. Na londonskom tržištu, cijena barela nafte iznosila je 72,43 dolara, a na američkom 67,93 dolara.

Danas su trgovci bili usredotočeni na signale američke središnje banke da bi na sastanku u lipnju moglo doći do pauze u podizanju kamatnih stopa.

Osim toga, trgovci su bili ohrabreni usvajanjem zakona u Zastupničkom domu američkog Kongresa o suspenziji limita državnog duga, što je poboljšalo izglede za pravilno izvršavanje financijskih obveza.

Analitičarka CMC Marketsa, Tina Teng, je rekla: “Prodaje na tržištu nafte u protekla dva dana možda su bile pretjerane, ali se raspoloženje popravilo zahvaljujući usvajanju zakona o dugu u Zastupničkom domu i signalu Feda o pauzi u podizanju kamatnih stopa.”

Mješoviti su bili podaci o kineskoj potražnji i rastu zaliha nafte u SAD-u prošlog tjedna. Prema izvorima koji se pozivaju na izvješće Američkog instituta za naftu (API), zalihe su porasle za oko 5,2 milijuna barela.

Broker PVM-a, Tamas Varga, konstatira: “Raspoloženje je trenutno pesimistično. Ulagači su u posljednje vrijeme pragmatični i nisu skloni riziku.”

Na fokusu tržišta je i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na kojem će se ponovo raspravljati o proizvodnoj politici.

Četiri izvora unutar OPEC+ su izjavila Reutersu da grupa vjerojatno neće smanjiti proizvodnju na sastanku 4. lipnja, unatoč padu cijena nafte ispod 70 dolara.

OPEC je danas objavio da je cijena košarice nafte njegovih članica u srijedu pala za 2,12 dolara te je iznosila 73,07 dolara.

You may also like