Odljev depozita iz grčkih banaka

Odljev depozita iz grčkih banaka mogao bi primorati vlasti da ograniče količinu novca koju štediše mogu povući iz banaka.

Ograničavanjem povlačenja bankovnih depozita premijer Aleksis Cipras mogao bi dobiti na vremenu i donekle si olakšati poziciju u pregovorima o restrukturiranju javnog duga Grčke.

Nakon što je Europska središnja banka u odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje zajmova grčkoj središnjoj banci, te se grčke banke za financiranje moraju obratiti svojoj središnjoj banci, čini se da će se pregovori na relaciji Atena – Bruxelles otegnuti i trajati mjesecima.

Ministar financija Yanis Varoufakis najavio je da će Grčka plan o restrukturiranju duga predstaviti do kraja veljače, kada istječe ugovor o postojećem planu pomoći, te da se nada da će pregovori biti završeni do lipnja.

Iz grčkih banaka u posljednja dva mjeseca povučeno je oko 21 milijarda eura depozita, pokazuje procjena JPMorgan Chasea.

Štediše su u strahu od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, nakon što krajem ovog mjeseca završi međunarodni program financijske pomoći.

To bi značilo da bi se “preko noći” depoziti konvertirali u grčke drahme, koja bi mogla snažno gubiti na vrijednosti. Kako bi se zaštitili, povlače uloge, ili ih sele u druge europske banke.

U sličnoj situaciji grčke banke bile su i 2010. godine, kada su izgubile 85 milijardi eura štednje tokom 21 mjeseca, prije nego što su dobili priliku za restrukturiranje javnog duga.

You may also like