Odlični odnosi Srbije i Makedonije

Skopje – Ekonomski odnosi glavna tema razgovora jučerašnje zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Makedonije u Skoplju.

Odlični politički odnosi Srbije i Makedonije su osnova za razvoj ekonomskih odnosa što je prioritet za obe vlade, zaključili su posle zajedničke sednice dve vlade u Skoplju premijeri Aleksandar Vučić i Nikola Gruevski. Oni su na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Makedonije naglasili da će bolja trgovinska saradnja s realizacijom konkretnih projekata, zajedničkim učešćem na trećim tržištima, ulaganjima i razvojem infrastrukturnih projekata doprineti zapošljavanju građana.

Predsednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski kaže da je veoma zadovoljan zajedničkom sednicom dve vlade, kako je rekao, tradicionalno prijateljskih naroda. “Danas je potpisano sedam bilateralnih međudržavnih ugovora Srbije i Makedonije među kojima su ugovor o trgovinskoj saradnji što će doprineti boljem životu građana. Očekujem inicijativu i realizaciju mnogih konkretnih projekata u različitim oblastima. Razgovarali smo i o regionalnoj saradnji i zaključili da sve zemlje u regionu treba da rade na zatvaranju otvorenih pitanja, poštovanjem principa međunarodnog prava” naglasio je Gruevski, dodajući da je s Vučićem razgovarao i o evropskim integracijama.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, smatra da je sednica dve vlade bila uspešnija nego prva koja je održana u junu 2013. godine u Beogradu. On je naglasio da moraju da se završe brojni projekti, kako je rekao, od kojih će neki da budu gotovi krajem ove, a neki da budu završeni do 2017. godine. “U svim sferama društvenog života uspeli smo da pronađemo zajednički interes što je dobro i za Srbiju i Makedoniju i jedan od tih zajedničkih interesa je da, recimo, zajednički nabavimo vakcine i da značajno uštedimo novac u budžetu obe zemlje. Moramo da vidimo kako i na koji način da završimo Koridor 10 u isto vreme u septembru 2016. Od velikog značaja su energetski projekti. Reč je o 400 kilovoltnom prenosnom dalekovodskom povezivanju od Niša do Štipa. Razgovarali smo o izgradnji železničke pruge koja je važna za obe države” naglasio je Vučić.

On je istakao da je Makedonija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Premijer Srbije kaže da je u jednočasovnom razgovoru s Gruevskim bilo govora da se se u spoljnim poslovima, zbog mera štednje, u pojedinim zemljama dele konzularna predstavništva.

You may also like