Član arbitražnog suda koji prosuđuje hrvatsko-slovenski granični prijepor Jernej Sokolec, kojega je u taj sud kao svog suca imenovala vlada bivšega premijera Boruta Pahora, dao je ostavku, a ostavku je dala i slovenska opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže i službenica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, potvrđeno je u četvrtak u Ljubljani.

Oni su ostavke dali nakon današnje izjave premijera Mire Cerara koji je njihovu telefonsku komunikaciju nazvao neprihvatljivom, uz tvrdnju da o tome ništa nije znao.Kako je prenio Slovenski radio, ostavka Simone Drenik znak je da Slovenija želi sanirati skandal i sačuvati integritet arbitražnog postupka, za što se založio i predsjednik države Borut Pahor. Pahor je u izjavi za slovenske medije rekao da očekuje da će se arbitražni postupak unatoč svemu nastaviti i rezultirati pravorijekom o graničnom sporu koji će morati poštovati obje strane, u skladu s arbitražnim sporazumom koji je on potpisao 2009. godine s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. “Arbitražni sporazum bio je ratificiran na obje strane, u Sloveniji je potvrđen i na referendumu i u njega je bilo uloženo mnogo napora da bi se našlo rješenje za dugogodišnji prijepor”, kazao je Pahor, dodavši da su Slovenija i Hrvatska danas zahvaljujući tome u dobrim odnosima, te da želi da tako i ostane.

Slovenski mediji diplomatsko-pravni skandal nastao nakon objave komunikacije Drenik i suca Sekolca sve više nazivaju obavještajnim odnosno špijunskim skandalom, te tvrde da je očito da je objavljene razgovore snimala hrvatska obavještajna služba, a neki zahtijevaju i promjene na čelu slovenskih službi zbog skandala koji neovisni mediji nazivaju “blamažom” u kojoj se Slovenija “osramotila”. Slučaj objave navodne komunikacije Drenikove i Sekolca mediji bliski vladinim izvorima ocjenjuju “nečuvenim” te kao dokaz navodnog pritiska Hrvatske na rad arbitražnog povjerenstva kojim se ono nastoji kompromitirati kako bi se arbitražni sporazum opozvao, što Slovenija ne želi budući da je dugo važio kao dokaz uspješne slovenske diplomacije u vrijeme kad je vladu vodio Borut Pahor.

Slovenski radio danas u komentaru navodi da je Večernji list, koji je objavio transkripte i zvučnu snimku kompromitantnih razgovora, blizak HDZ-u te da skandal ide na ruku “nacionalističkoj opoziciji” u Hrvatskoj, a da je u prvim reakcijama na skandal premijer Milanović navodno bio “prilično umjeren”. Slovenski eurozastupnik i nekadašnji diplomat Ivo Vajgl izjavio je danas za Slovenski radio da ne vjeruje kako će Hrvatskoj uspjeti opozvati arbitražni sporazum. “Ne vjerujem da će se arbitraža zaustaviti, to bi bilo preblizu hrvatskim željama”, kazao je Vajgl koju je u europarlament izabran na listi stranke ministra Karla Erjavca.

Stalni arbitražni sud u četvrtak je u priopćenju za medije potvrdio da je slovenski predstavnik Jernej Sekolec podnio ostavku u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije. U nastavku Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije sklopljenog 4. studenoga 2009., slovenska vlada treba imenovati novog arbitra koji će zamijeniti Sekolca kao člana suda, navodi se u priopćenju suda. Prema odredbama Sporazuma o arbitraži svaka je strana dužna imenovati člana Arbitražnog suda u roku od 15 dana ako je nastupila promjena te ako to ne učini u zadanom roku novog člana imenovat će predsjednik Arbitražnog suda. Kada Arbitražni sud bude ponovno u punom sastavu nastavit će rad bez odgode, priopćio je Stalni arbitražni sud u Den Haagu.

Related Posts