Odgovornost za napad u Džakarti preuzela Islamska država

Islamska država preuzela je u četvrtak odgovornost za napad u Džakarti u kojem je poginulo najmanje šestero ljudi, među kojima su jedan kanadski i jedan nizozemski državljanin, objavila je indonezijska policija.

Među poginulima je jedan Kanađanin, objavila je televizijska postaja MetroTV, pozivajući se na policijski izvor. Ranije je objavljeno da je poginuo i jedan nizozemski državljanin. Odgovornost za napade preuzela je Islamska država, objavila je novinska agencija povezana s tom džihadističkom organizacijom. “Borci Islamske države izveli su jutros oružani napad na strane državljane i snage sigurnosti koje su ih štitile u indonezijskom glavnom gradu”, obavila je agencija Amak na kanalu Telegram.

Šef policije u Džakarti potvrdio je da je Islamska država definitivno izvela napad. “ISIS definitivno stoji iza napada”, rekao je Tito Karnavian. Dodao je da je indonežanski borac ISIS-a Bahrun Naim, za kojeg se vjeruje da se nalazi u Siriji, “planirao ovo neko vrijeme”. “On stoji iza napada”, rekao je.

Policija je objavila da je eksplodiralo najmanje šest bombi, a ministar sigurnosti Luhut Panjaitan rekao je da su ubijena petorica terorista. Najmanje dvojica samoubojica raznijela su se u poslovnom i trgovačkom središtu grada u kojoj je i nekoliko agencija Ujedinjenih naroda te zgrade veleposlanstava, a napadi su počeli eksplozijom u kafeteriji Starbucks u prizemlju.

You may also like

0 comments