Home Energetika Odgovor na američke sankcije: Iran želi izgraditi brodove na nuklearni pogon

Odgovor na američke sankcije: Iran želi izgraditi brodove na nuklearni pogon

by Petra Rajković

Iranski predsjednik Hasan Rohani naredio je u utorak stručnjacima da razrade koncepciju brodova na nuklearni pogon, u reakciji na 10-godišnje produženje američkih sankcija njegovoj zemlji, izvijestila je državna televizija.

Nazvavši obnovu sankcija, koju je odredio američki kongres, kršenjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, Rohani je naredio šefu iranske Organizacije za atomsku enegiju (OIEA) da planira koncepciju i proizvodnju motora na nuklearni pogon za pomorski prijevoz”.

Iranski predsjednik je također naredio ministarstvu vanjskih poslova da poduzme “pravosudne mjere” na međunarodnoj razini protiv “nemara” Sjedinjenih Država u primjeni nuklearnog sporazuma, kao i obnovi sankcija.

To produženje sankcija je izglasala većina Zastupničkog doma i Senata. Da bi stupilo na snagu treba ga odobriti i predsjednik Barack Obama.

Iran i velike sile, među kojima i Sjedinjene Države, zaključili su u srpnju 2015. sporazum o iranskom nuklearnom pitanju. Nakon što je u siječnju stupio na snagu, ukinut je dio međunarodnih sankcija protiv Irana. Ali Teheran optužuje Sjedinjene Države da sprečavaju normalizaciju iranskih gospodarskih odnosa s ostatkom svijeta.

(Agencije)

Related Posts