Odgodili odluku o američkim carinama

WTO
Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odgodila je do druge polovine 2021. godine odluku o američkim carinama na metale, dajući novom predsjedniku Joeu Bidenu više vremena da trgovinske sporove riješi sporazumno.

Kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa uveo je 2018. godine carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija, prema zakonu iz 1962. godine, koji predsjedniku omogućuje ograničenje uvoza zbog nacionalne sigurnosti.

SAD će zbog dampinga uvesti carine na uvoz proizvoda od aluminijskog lima u vrijednosti 1,96 milijardi dolara iz 18 zemalja, uključujući Hrvatsku, rekao je u petak američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Izvoznice čelika podnijele su zbog carina devet prigovora WTO-u. Kanada i Meksiko povukli su ih nakon što su ažurirali sporazume o slobodnoj trgovini sa SAD-om. Europska unija, Kina, Indija, Norveška, Rusija, Švicarska i Turska čekaju konačno izvješće WTO-a koji je izvijestio da će biti objavljeno najranije u jesen 2020. godine, što je trebalo značiti da će se pričekati rezultat predsjedničkih izbora u SAD-u.

Tročlano vijeće WTO-a izvijestilo je u danas objavljenom podnesku da se odluka ne očekuje prije druge polovine ove godine, objašnjavajući kašnjenje pandemijom covida 19. Slučaj će ovisiti o izuzeću iz propisa o globalnoj trgovini koje WTO dopušta u slučajevima prijetnje nacionalne sigurnosti. Glavni je američki argument da o nacionalnoj sigurnost trebaju odlučivati zemlje a nikako tročlano vijeće WTO-a u Ženevi.

EU je WTO-u u studenom 2019. argumentirao da carine ne štite američku sigurnost, već bi trebale pomoći da “Amerika ponovo bude bogata”, parafrazirajući Trumpovo geslo “Make America Great Again”.

You may also like

0 comments