Odgođeno suđenje sanaderu zbog crijevne viroze

Bivši premijer Ivo Sanader u srijedu se nije pojavio na suđenju u slučaju Planinska zbog iscrpljenosti crijevnom virozom pa je novo ročište na koje su ponovno pozvana četvorica njegovih nekadašnjih bliskih suradnika zakazano za 24. studenoga.

Liječnik u zatvorskoj bolnici je zbog “treskavice i lagane temperature”, po riječima sutkinje Jasne Smiljanić, za Sanadera predložio jedan dan poštede od suđenja. No, sud ipak nije prihvatio prijedlog Uskoka da se suđenje nastavi već u četvrtak. Uskok je pritom odustao od zahtjeva za novim vještačenjem Sanaderova zdravstvenog stanja koje su zatražili jer ga ranija vještakinja navodno niti jednom nije pregledala. Nekadašnji Sanaderovi ministri Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Damir Polančec i Božo Biškupić na klupi za svjedoke tako se ponovno očekuju za 20 dana.

U srijedu se na sudu pojavio tek Biškupić. Jandroković i Šuker ispričali su se ranije zakazanim obvezama, a Polančec prehladom. Sanaderova obrana nije pristala da se Biškupića ispita bez nazočnosti bivšeg premijera, jer po riječima njegove odvjetnice Jadranke Sloković Sanader “zna najviše o ovoj tematici i svjedoku želi postavljati pitanja”. Četvorica bivših ministara trebaju svjedočiti kao članovi Sanaderova užeg kabineta na suđenju u kojemu se bivšeg premijera tereti da je primio 17 milijuna kuna ‘provizije’ nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, uz Vladinu suglasnost, kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice Vlade održane 2. travnja 2009. obrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti za kupnju sporne nekretnine ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković. Tražeći ispitivanje Sanaderovih suradnika obrana je istaknula da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji.

Priču o Sanaderovu milijunskom mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Sve optužbe je, osim Fiolića, priznao i Čobanković, no on je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

I na ovu je raspravu Sanader trebao biti doveden iz Remetinca, iako je Županijski sud nedavno prihvatio da mu se kao jamstvo za obranu sa slobode prihvate založna prava na nekretnine koje su ponudili njegova supruga, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, nekadašnji HDZ-ovi zastupnici Jerko Rošin i Mario Zubović te Jerko Duško Suić. No, kako je riječ o nepravomoćnoj odluci hipoteke na ponuđene nekretnine vrijedne 12,4 milijuna kuna moći će se upisati tek ako Vrhovni sud odbije Uskokovu žalbu koja je uložena u ponedjeljak. Tek u tom slučaju Sanader će biti pozvan na Županijski sud kako bi obećao da nakon puštanja na slobodu neće bježati i da će se, prema naputku Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sutkinji.

You may also like

0 comments