Odgođen izbor katalonskog predsjednika

Sjednica katalonskog parlamenta, najavljena za ponedjeljak, otkazana je do daljnjeg nakon što Jordi Sanchez, kandidat za predsjednika katalonske vlade, nije pušten na uvjetnu slobodu kako bi mogao sudjelovati u radu parlamenta, čime se nastavlja politička nestabilnost u pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika.
Add content here
Obrana Jordija Sáncheza žalila se istodobno u ponedjeljak Vrhovnom sudu na odluku da ga se ne pusti iz pritvora na sjednicu parlamenta u Barceloni, na kojoj je u ponedjeljak mogao biti izabran.

Sánchezovi odvjetnici promijenili su strategiju najavljenu u petak te su se prvo odlučili žaliti Vrhovnom sudu, prije obraćanja Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. U petak je predsjednik parlamenta Roger Torrent priopćio kako je sjednica odgođena dok se o odluci španjolskog suda ne očituje sud za ljudska prava.

Španjolski istražni sudac Pablo Llarena odbio je u petak pustiti Sáncheza na uvjetnu slobodu i time mu onemogućio prisustvovanje raspravi u Barceloni. Osobni dolazak u parlament uvjet je da bude izabran.

“Uskraćivanje prava demokratski izabranom zastupniku da prisustvuje sjednici, na kojoj je kandidat za predsjednika vlade, ozbiljna je povreda njegovih osnovnih prava”, navedeno je u žalbi obrane.

Sánchez, pobornik nezavisnosti Katalonije, od listopada se nalazi u pritvoru pored Madrida, optužen za pobunu protiv Španjolske, neposluh i organiziranje referenduma o nezavisnosti suprotnog španjolskom ustavu. On je bio na čelu organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), koja je organizirala masovna okupljanja građana i prosvjede uoči referenduma.

Njegovi odvjetnici tvrde da je istražni sudac zanemario pretpostavku nevinosti kada ga je odlučio zadržati u pritvoru. Sudski proces protiv Sáncheza i ostalih katalonskih dužnosnika, predvođenih bivšim predsjednikom vlade Carlesom Puigdemontom, koji se nalazi u Belgiji, nastavlja se. Sudac je u petak priopćio kako bi puštanjem Sáncheza ostao rizik ponavljanja djela protiv države.

Katalonijom, u kojoj se ostvaruje 19 posto španjolskog BDP-a, od kraja listopada upravlja direktno španjolska vlada iz Madrida. U prosincu su održani prijevremeni izbori u Kataloniji, na kojima su većinu mjesta opet osvojili pobornici nezavisnosti. Sánchez je tada dobio zastupničko mjesto kao drugi na listi Zajedno za Kataloniju.

Stranke za nezavisnost inzistirale su da Puigdemont, prvi na listi te formacije, dobije novi mandat, a kada njegov povratak nije bio moguć zbog izglednog uhićenja, predložili su Sáncheza za novog predsjednika vlade.

Španjolska vlada je u petak poručila da bi tu funkciju trebao obnašati netko protiv koga se ne vodi sudski postupak.

0 comments