Odbor za zakonodavstvo podržao ‘lex Agrokor’, SDP upozorava na štetu

Saborski Odbor za zakonodavstvo u srijedu je većinom glasova podržao ‘lex Agrokor’, odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu – oprbeni SDP i HNS glasovali su protiv, a SDP-ovac Peđa Grbin je poručio da će donošenje zakona državi donijeti veću štetu od predvidljive koristi.

Kao ni Odbor za pravosuđe, niti Odbor za gospodarstvo nije prihvatio Grbinov prijedlog da se ‘lex Agrokor’ donese u postupku predviđenom za donošenje organskog zakona, dakle natpolovičnom većinom svih zastupnika (76 glasova).

Ovaj zakon, kao i Stečajni i neki drugi, nije organski, uzvratio je Robert Podolnjak (Most), kojeg zanima temeljem čega Grbin smatra da se radi o organskom.

SDP-ov zastupnik poziva se na ranije obrazloženje ministra pravosuđa Ante Šprlje da se zakonom ograničavaju poduzetnička prava i slobode, objasnio je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ). Po dosadašnjim odlukama Ustavnog suda, znamo da to ne bi ulazilo u kategoriju organskog, uzvraća Podolnjak.

Grbinovo viđenje ‘brani’ Orsat Miljenić (SDP), koji se ne slaže da se zakonom ne diraju temeljna ustavna prava. Ako zakon ide kao obični, to će biti tema za Ustavni sud, kaže Miljenić.

Ministar Šprlje tumači da se ‘lex Agrokorom’ uređuju slučajevi kad društva, dakle tvrtke od iznimnog značenja, dovedu u pitanje funkcioniranje hrvatskog gospodarstva. Radi se o tvrtkama s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a tako velikih tvrtki u Hrvatskoj je 10 i imaju više od trećine BDP-a, rekao je Šprlje.

Predloženi zakon nije paralela Stečajnom, on regulira izvanredne situacije poremećaja tržišta, tumači ministar.

Zakon jest paralela Stečajnom, kad stupi na snagu prestat će svi stečajni i predstečajni postupci, uzvraća Grbin i upozorava kako u zakonu nema iskaza je li usklađen s pravom EU, a upravo o tome bi Odbor trebao voditi računa.

To predstavlja prepreku za donošenje zakona, poručio je Grbin.

You may also like