Home Ekonomija Odbor za Ustav zanemaruje proračunska ograničenja za stranke

Odbor za Ustav zanemaruje proračunska ograničenja za stranke

by Agencije

Iako je amandmanom Mosta na ovogodišnji državni proračun predviđeno da će političke stranke dobiti manje novca nego što im zakon omogućuje, Odbor za Ustav u petak je odlučio da će se novac za prvih pola godine rasporediti “po starom”, uz obećanje predsjednika Odbora Roberta Podolnjaka (Most) da će se umanjeni iznos ispoštovati u drugom dijelu godine, kada se promijeni Zakon o financiranju političkih aktivnosti.

Po tom zakonu stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju iznos od 0,05 posto proračunskih rashoda iz prošle godine pa bi im tom logikom u 2016. pripalo nešto manje od 63 milijuna kuna. Takav je iznos bio predviđen i prijedlogom državnog proračuna, no on je amandmanom Mosta umanjen na 55 milijuna, koliko su stranke dobile i lani.

Podolnjak je u petak, međutim, predložio da se za prvih pola godine strankama isplati ukupno nešto više od 31 milijun kuna, obrazlažući kako Odbor mora poštovati zakon. “U ovom trenutku poštujemo postojeći zakon i zato donosimo odluku samo za prvo polugodište i očekujemo da ćemo za drugo uzeti u obzir zakon koji ćemo do tada donijeti”, kazao je.

Njegovu se obrazloženju usprotivio Peđa Grbin, koji je podsjetio da je ista zakonska odredba na snazi bila i prigodom donošenja proračuna, kada je upravo Most tražio smanjenje proračunskih davanja za stranke. “Ako sada tvrdite da se odluka bazira na zakonu, zapravo ste rekli da je proračun nezakonit”, ustvrdio je.

Grbin je skeptičan i oko najave donošenja novog zakona kojim bi se novac za stranke, umjesto uz rashode, vezao uz proračunske prihode. “I prošlog tjedna i danas vidjeli smo da ne možete okupiti kvorum i da nemate većinu za donošenje zakona. Nemojte računati da će vam opozicija pomagati, osim kad je riječ o zakonima važnima za RH”, poručio je Grbin većini.

Upozorio je i da Odbor po zakonu određuje sredstva za godišnje, a ne za polugodišnje financiranje stranaka te da je dužan držati se onoga što je predviđeno proračunom. Predložio je da se odluka povuče te da stručne službe naprave novi izračun, a da se kasnije donese novi zakon i rebalansom proračuna utvrdi novi iznos za financiranje stranaka.

Milorad Pupovac (SDSS) još jednom je amandmanom pokušao promijeniti odluku tako da SDSS dobije novac za tri, umjesto za dva zastupnika, a da Mirko Rašković, koji je u Sabor izabran s liste SDSS-a ostane bez novca iz proračuna.

Pupovac je obrazložio da zakon ne poznaje kategoriju nezavisnih zastupnika koji su izabrani sa stranačke liste. “Ni jedan zastupnik s liste SDSS-a nije biran kao nezavisni. Primijeni li se logika kojom se vodi predložena odluka o raspodjeli sredstava na Most, za koji ni danas ne znamo koliko ima nezavisnih zastupnika, najviše će štete pretrpjeti upravo ta stranka”, upozorio je Pupovac, koji je uvjeren da se takva odluka donosi samo za jednog zastupnika – Raškovića.

Podolnjak je, međutim, uzvratio da je zakon jasan i da se mora poštovati. Iako i sam smatra da je takva odredba pogrešna, uvjeren je da je za to kriva većina iz prošlog saziva Sabora, koja ju je propustila izmijeniti. “Ako vam ovakva odluka ne odgovara, nemojte glasovati za nju pa stranke neće dobiti novac iz proračuna, a to je ono za što se Most otpočetka zauzima”, poručio je zastupnicima Podolnjak, da bi zatim i sam glasovao za predloženu odluku i time ipak omogućio financiranje stranaka iz proračuna, budući da je odluka donesena sa šest glasova “za” i pet “protiv”. Uz Podolnjaka, za odluku su glasovali zastupnici HDZ-a i zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, a protiv su bili SDP i HNS.

Related Posts