Odbili ponudu Rusije, ukidanje sankcija za žito

Iz SAD-a

Sjedinjene Američke Države odbile su u četvrtak poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za deblokadu crnomorskih luka preko kojih bi se izvezle žitarice.

Putin je talijanskom premijeru Mariju Draghiju u telefonskom razgovoru rekao da će Rusija pustiti brodove koji prevoze žitarice i gnojivo kako bi ublažila nadolazeću prehrambenu krizu diljem svijeta, ali samo “pod uvjetom da se ukinu politički motivirana ograničenja koja je nametnuo zapad”, objavio je Kremlj.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će nastavak izvoza iz Ukrajine biti dozvoljen samo ako se ukinu sankcije protiv Rusije.

Međutim, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je za neisporuku tona ukrajinskog žita zaslužna ruska pomorska blokada, a ne sankcije.

Trenutno nema razgovora o ukidanju sankcija, tvrdi Jean-Pierre.

Rusija bi „pod hitno trebala zaustaviti rat s Ukrajinom“ koji je utjecao na globalnu sigurnost hrane, dodala je Jean-Pierre.

Rusija i Ukrajina su važne izvoznice žitarica i igraju ključnu ulogu u globalnoj opskrbi hranom.

Tijekom posljednjih par tjedana, međunarodna zajednica poziva Rusiju da dozvoli izvoz ukrajinskog žita. Ruska mornarica trenutno blokira luke u ukrajinskom Crnom moru, tvrde iz Kijeva.

Ukrajina je u srijedu optužila Rusiju za ucjenu i pozvala zapad da ne ukida sankcije dok Rusija ne prekine rat.

You may also like