Odbijene su oporbene interpelacije

Saborska većina odbila je u petak sve četiri interepelacije kojima je oporba propitivala Vladino postupanje u vezi s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina u Jadranu, u pregovorima o TTIP-u, te u radu na reformi javne uprave. Sabor je odbio prijedlog HDZ-ova Kluba da obveže Vladu da mu u roku osam dana dostavi ugovor o provođenju seizmičkih istraživanja Jadrana koji je Ministarstvo gospodarstva zaključilo s tvrtkom Spectrum.

HDZ je u petak, nakon stanke, još jednom prosvjedovao zbog odnosa premijera Zorana Milanovića i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka spram rasprave o bušenju Jadrana, upozoravajući da Vlada nije odgovorila ni na jedno od sedam ključnih pitanja koja je postavio HDZ. Izražavamo negodovanje i ogorčenje kako su Sabor i Vlada popratili HDZ-ovu interpelaciju o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu, rekao je Branko Bačić (HDZ).

HDZ je, ističe, ogorčen neprimjerenim načinom vođenja Sabora i krivim tumačenjima Poslovnika koji su premijeru i ministru omogućili da napuste sjednicu i ne odgovore ni na jedno pitanje kojim je HDZ ukazivao na nezakonitost i netransparentnost. HDZ je, podsjetio je, zanimalo zašto je seizmičko istraživanje proglašeno znanstvenim, a ne komercijalnim poslom, zašto za taj posao nije proveden javni natječaj, nego je neposrednom pogodbom dan stranoj tvrtki Spectrum, zašto ugovor o poslu sa Spectrumom nije javno objavljen…

Uz HDZ-ovu, Sabor je odbio i interpelaciju Mirele Holy (OraH) o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu. Istu je sudbinu doživjela interlepacija laburista o Vladinoj ulozi u postupku pregovora Europske unije i Sjedinjenih Država o sklapanju Partnerstva za tarnsatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP), te interpelacija reformiste Petra Baranovića i 15 zastupnika o radu Vlade na reformi javne uprave.

Saborski zastupnici, poglavito oporbeni, u petak su, raspravljajući o konačnom tekstu zakona o sustavu civilne zaštite, ustrajali da bi Hrvatsku vatrogasnu zajednicu (HVZ) trebalo uvrstiti u operativne snage sustava civilne zaštite, no iz Vlade, koja je zakon predložila, poručuju da to nije moguće Zašto se uporno izbjegava taj pojam, dobrovoljni vatrogasci su okosnica civilne zaštite, kaže Branko Hrg (HSS) pitajući se koje su stvarne Vladine namjere spram HVZ? Sličnog je mišljenja i HDZ-ov Ante Sanader. Koji to drugi sustav vatrogastva objedinjuje hrvatsko vatrogastvo, vodi ga i usmjerava, ako to nije HVZ, zanima Sanadera? I HNS-ov Ivica Mandić smatra da je HVZ, kao krovna institucija sustava hrvatskih vatrogasaca, trebala naći svoje mjesto.

Zakon, primjećuje, predviđa značajnu decentralizaciju, no bilo bi dobro da ovlasti prate sredstva, jer bez toga neće biti željenih rezultata. Dobrim drži da kod velikih katastrofa Vlada može donijeti odluku o katastrofi i da preuzima odgovornost. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković zastupnicima je odgovorio da Hrvatska vatrogasna zajednica ne može biti operativna snaga sustava civilne zaštite.

HVZ, u smislu Zakona o vatrogastvu, nije postrojba, nema vlastitih snaga koje bi osnovala, financirala i opremala te zapovijedala. HVZ ne zapovijeda, ne koordinira rad vatrogasnih postrojbi na vatrogasnim intervencijama, kaže Tonković. Predloženim se zakonom, objašnjava, sustav civilne zaštite ustrojava na lokalnoj, područnoj i državnoj razini. Operativne snage tog sustava su stožeri civilne zaštite, operativne snage vatrogastva, Hrvatskog crvenog križa, HGSS-a, udruge, postrojbe i povjerenici civilne zaštite, koordinatori i pravne osobe u sustavu civilne zaštite.

Predsjednik Vlade i izvršno tijelo lokalne jedinice izravno su odgovorni i ovlašteni da u velikim nesrećama i katastrofama rukovode sustavom civilne zaštite. Zakon omogućuje osnivanje izvanproračunskog fonda civilne zaštite radi osiguravanja sredstava za zaštitu i spašavanje. Kritičan prema zakonu je i HDZ-ov Miroslav Tuđman. Sustav civilne zaštite dio je sustava nacionalne sigurnosti za koju nemamo temeljene dokumente, zato je ovaj zakon u bitnim elementima nedorečen, cijela projekcija sustava nema konzistentnu viziju, ocijenio je Tuđman. Govori se o obveznicima civilne zaštite, ali nema projekcije koliko je to ljudi, kolike će biti potrebe za opremanjem, edukacijom, naglasio je.

Laburist Zlatko Tušak naglasak stavlja na financijska sredstva. Bitna su financijska sredstva, bez toga civilna zaštita neće funkcionirati. Predviđeno je da ju se financira iz lokalnih proračuna, a pitanje je hoće li sve jedinice, s obzirom na gospodarske (ne)prilike, to moći ispuniti, kaže laburist. Zakon hvali Draženko Pandek (SDP), kaže da se njime uvodi red u ovom sustavu, za svakog se precizno zna gdje mu je mjesto. SDP je posebno zadovoljan što se uvodi element planiranja, što se temeljito gradi sustav koji je jamstvo da će se kod velikih katastrofa reagirati brzo, a štete svesti na najmanju mjeru, kaže Pandek.

You may also like