Odbijanje primanja migranata podgrijava terorizam

Zemlje koje odbijaju primiti sirijske izbjeglice zato što su muslimani potpiruju ekstremističke skupine poput Islamske države, izjavio je u ponedjeljak visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

“Kada ljudi govore da ne mogu primiti sirijske izbjeglice jer su muslimani, oni onda potpomažu terorističke skupine i omogućuju im da budu učinkoviei u regrutiranju članova”, kazao je Guterres na konferenciji za novinare. Najmanje jedan muškarac koji je sudjelovao u bombaškim napadima u Parizu 13. studenoga stigao je u zapadnu Europu balkanskom rutom kao sirijski izbjeglica. Ali i prije pariških napada, mnoge europske zemlje su već raspravljale o zatvaranju svojih granica za izbjeglice, ili su to već bile učinile, zbog samog tereta golemog broja migranata.

Guterres pojašnjava da se napadi u Europi mogu povezati s jednim ili dvojicom muškaraca koji su ušli s izbjegličkim valom, ali da se u stvari radi o “domaćim teroristima”, a taj se problem ne može riješiti zatvaranjem granica. Također vjeruje da se problem islamističkih napada ne može riješiti protuterorističkim strategijama već da je “ključna stvar uvjeriti potencijalne regrute terorističkih skupina ta to nije način izražavanja vlastitog gnjeva ili brige za svoju vlastitu perspektivu”.

Austrija je u ponedjeljak počela pripreme za postavljanje metalne ograde u dužini od 4 km na granici sa Slovenijom kako bi bolje kontrolirala prolazak migranata, što je prvi takav slučaj između dviju zemalja u schengenskom prostoru, izvijestio je AFP.

Austrijska koalicijska vlada između socijaldemokrata i konzervativaca objavila je 13. studenoga, prije pariških napada, da će na dužini od 3,7 km postaviti ogradu visoku 2 metra, bez bodljikave žice. Pripremni radovi počeli su na graničnom prijelazu Spielfeld, na jugu zemlje, postavljanjem nosača, javlja France Presse. Austrijska vlada je objavila da će se ograda moći “brzo ukloniti” i da je “sukladna Schengenu”. No ova će ograda ipak biti prva takva između dviju zemalja u prostoru slobodnog kretanja, koji je jedno od najvažnijih postignuća EU-a i čija je budućnost dovedena u pitanje zbog migracijske krize i prijetnja terorističkim napadima.

Nakon Mađarske koja je jesenas postavljanjem bodljikave žice u cijelosti zatvorila za migrante svoju granicu sa Srbijom a zatim i s Hrvatskom, Slovenija se u studenom ogradila bodljikavom žicom prema Hrvatskoj, ali i dalje propušta migrante i izbjeglice.

You may also like