Odbijanje energetske unije i otvaranje Sibira MOL-u

Budimpešta – Mađarski predsjednik Orban samo dan nakon posjeta ruskog predsjednika Putina Mađarskoj izjavio je da neće podržati europsku energetsku uniju. Također, Mađarska će se suzdržati od preprodaje ruskog plina u Ukrajinu.

Orban je pojasnio da povelja o osnivanju energetske unije stavlja EU u bilateralan položaj, što za Mađarsku predstavlja odricanje od svog energetskog suvereniteta. Jedna od ključnih ideja iza osnivanja energetske unije je pokušaj stvaranja jačeg unutarnjeg energetskog tržišta i zajedničkog lakšeg nastupa 28 zemalja prema Gazpromu kako bi se postigla bolja cijena plina. Upravo Orban je taj koji je u više navrata isticao da je Mađarska (koja uvozi 70% ruskog plina) vrlo ovisna o Gazpromu. Mađarska je s Rusijom upravo sklopila novi dugoročni ugovor za dobavu plina koji je puno povoljniji od dosadašnjeg koji ističe krajem godine. Ubuduće Mađarska će Gazpromu plaćati samo za plin koji uistinu iskoristi, a ne za ugovoreno. Zahvaljujući novom ugovoru Mađarska će dobiti 20 milijardi m3 plina koji joj je ranije naplaćen, ali ga nije iskoristila radi manje potražnje. Taj plin potrošit će u naredne četiri godine, a time će uštediti čak tri milijarde eura. Mađarska je od Gazproma dobila cijenu plina od 260 USD za tisuću kubika, što je Orban ocijenio dobrim postignućem, iako će nastojati postići promjenu formule za obračun cijene. Rosatom će graditi novu NE u Paksu, a Orban priželjkuje da Gazprom u toj zemlji poveća obujam skladištenja plina s postojećim 700 milijuna m3 na tri milijarde m3 godišnje, o čemu se razgovara.

Inače, na konferenciji za medije nakon održanog radnog posjeta ruskog predsjednika Vladimira PUTINA Mađarskoj objavljeno je kako će Rusija pomoći mađarskim tvrtkama koje u njoj posluju. Pri tome je ruski predsjednik izrijekom spomenuo mađarsku naftnu i plinsku tvrtkuMOL i farmaceutsku tvrtku Richter. U skladu s time, MOL može istraživati nova ležišta nafte u Zapadnom Sibiru, u čemu će mu Rusija pružiti svaku pomoć, a podržat će se i Richterovi mađarsko-ruski poslovi vezani za zdravstvo. Nakon takve izjave ruskog predsjednika, vrijednost dionica obje tvrtke na burzi su porasle, javlja mađarski portal ‘Portfolio.hu’.

Rusija je, pak, u četvrtak počela dopremati plin na istok Ukrajine koji kontroliraju proruski separatisti. Gazprom doprema plin Ukrajini preko stanica Prohorovke i Platova i to 12 milijuna m3 na dan, rekao je Aleksej Miller, a prenijele su ruske agencije. To su dvije točke za ulaz ruskog plina u Ukrajinu, jedna je na granici Rusije i pokrajine Luhanska a druga na granici Rusije i pokrajine Donecka. Plin se isporučuje po ugovoru koji je na snazi između Gazproma i Naftogaza. Nešto ranije, ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je da će Rusija možda dopremati plin na pobunjenička područja kao humanitarnu pomoć. Zatražio je od ruskog ministarstva energetike i od Gazproma da pripreme ponude za isporuku “kako bi odgovorili na potrebe tih područja, dakako ako se ne donesu žurne mjere za isporuku po uobičajenom planu. U svakom slučaju, ljudi se ne smiju smrzavati”, rekao je Medvedev. Svoj prekid isporuke u područja koja drže separatisti Naftogaz je obrazložio tehničkim porblemima.

You may also like