Odbacili prekid vatre, ali oslobodili otete iz Kunduza

Afganistanski talibani odbacili su u ponedjeljak prekid vatre koji im je u povodu blagdana ponudila vlada u Kabulu i oslobodili 144 putnika koje su oteli ujutro u ratom razorenoj sjevernoj pokrajini Kunduz, prenose agencije.
Okružni upravitelj Hayatullah Amiri potvrdio je u ponedjeljak poslije podne oslobađanje otetih putnika i dodao da je 21 putnika ostao s talibanima.

Suprotno tvrdnjama da su zarobljene pustili talibani, glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Narat Rahimi ranije je rekao da su putnike oslobodile afganistanske sigurnosne snage i da su u tijeku pregovori s plemenskim vođama u svrhu oslobođenja ostalih 21 putnika.

Tri autobusa s putnicima bila su na putovanju između sjeverne pokrajine Takhar i glavnog grada Kabula u ponedjeljak ujutro, kada su ih zaustavili militanti i odveli u obližnje selo pod kontrolom talibana.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid izjavio je da je primio izvještaj prema kojemu su u autobusima sigurnosne snage i “s Božjom voljom dio je putnika oslobođen, a ostali će biti oslobođeni, kada im se utvrdi identitet”, rekao je Mujahid.

Najavio je da neće biti oslobođeni putnici koji su zaposlenici afganistanske vlade. Otmica se dogodila pošto je u nedjelju afganistanski predsjednik Ashraf Ghani ponudio talibanima primirje koje bi trajalo tri mjeseca, s početkom u ponedjeljak. Talibani su odbacili primirje, piše agencija Reuters pozivajući se na izjavu dvojice talibanskih zapovjednika.

Prekid vatre pomogao je američkim snagama protiv kojih se bore talibani i zato je vođa Sheikh Haibatullah Akhunzada odbacio novu ponudu jer će ona samo pomoći međunarodnoj misiji predvođenoj Amerikancima. “Naše vodstvo osjeća da samo produljuje njihov ostanak u Afganistanu ako proglasimo prekid vatre”, rekao je visoki talibanski zapovjednik telefonski za agenciju Reuters.

Ovo je drugi put da je afganistanska vlada ponudila primirje za vrijeme bajrama. Prvo trodnevno primirje talibani su indirektno prihvatili za vrijeme ramazanskog bajrama sredinom lipnja 2018.Ovaj mjesec vodile su se žestoke borbe između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti za kontrolu nad strateški važnim gradom Ghaznijem. U petodnevnoj opsadi poginulo je najmanje 150 vojnika i 95 civila. Afganistanski vojnici uspjeli su prošli tjedan uz potporu američkih snaga potisnuti teško naoružane pobunjenike.

Talibani tvrde da imaju kontrolu nad polovicom Afganistana. U sukobima, samoubilačkim bombaškim napadima i eksplozijama u prvih šest mjeseci 2018. poginulo je preko 1600 civila, najviše u deset godina, po podacima UN-a. Prekid vatre odnosi se samo na talibane, a ne na druge militante uključujući Islamsku državu.

You may also like

0 comments