Od sutra Croatia forum u Dubrovniku

Jubilarni, deseti po redu Croatia Forum održava se od 9. do 11. srpnja u Dubrovniku pod nazivom “Nova politika razvoja – prema partnerstvu i zajedničkoj viziji”, uz sudjelovanje 25 ministara vanjskih poslova te druge visoke domaće i strane dužnosnike. Ova tradicionalna godišnja vanjskopolitička konferencija koju organizira ministarstvo vanjskih i europskih poslova svojevrsna je uvertira u predstojeću Međunarodnu konferenciju o financiranju razvoja i Sastanak na vrhu UN-a o razvojnom planu za razdoblje nakon 2015. godine.

Partnerstvo malih i velikih donatora, održivi razvoj, izazovi terorizma – samo su neke od tema kojima će se tijekom trodnevnog skupa baviti brojni inozemni i domaći visoki dužnosnici, respektabilni panelisti i moderatori, među kojima i prvi put oni s afričkog kontinenta. Croatia Forum počeo je prije deset godina kao Croatia Summit, a 2013. promijenjen je format – pozivaju se ministri vanjskih poslova – pa je postao Croatia Forum.

Prvi Croatia Summit održan je u Dubrovniku 2006. pod nazivom “Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju”. Godinu ranije, u listopadu, Hrvatska je započela pregovore za članstvo u EU, a napredovala je i u procesu prema članstvu u NATO-u pa je prva konferencija bila posvećena sigurnosnim pitanjima i procesu euroatlantskih integracija, što je bila središnja tema i godinu kasnije.

Sigurnost, razvoj i prosperitet bili su teme trećeg po redu Croatia Summita održanog 2008. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je Hrvatska dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u, dok su teme energije, investicija i razvoja bile ključne na summitu 2009. kada Hrvatska postaje punopravnom članicom NATO-a. Godine 2010. summit se bavio globalnim izazovima iz perspektive regije, a idući, 2011., koji je održan nekoliko dana nakon završetka pregovora za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, bavio se budućnošću i završetkom tranzicije.

Izgradnja države i EU iskustvo bila je tema Croatia Summita 2012., dok se godinu kasnije raspravljalo o europskoj energetskoj sigurnosti. Te, 2013. godine, konferencija se počela održavati pod nazivom Croatia Forum. Prošlogodišnja rasprava bila je fokusirana na proces europske integracije regije Zapadnog Balkana, a na njoj je, među ostalim, sudjelovalo 18 ministara vanjskih poslova, uključujući i sadašnju visoku predstavnicu EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini.

Kao i prethodnih godina, i ove će godine skup biti posvećen ktualnijim temama. Međunarodna razvojna suradnja važan je instrument za uspostavu suradnje na globalnoj razini, a Croatia Forum je prigoda i za raspravu o ključnim vanjskopolitičkim izazovima koji ugrožavaju razvoj, poput sukoba i terorizma, kao i za ispitivanje načina na koji razvojna suradnja može pridonijeti da se ti izazovi prevladaju.

You may also like