Od kraja kolovoza usporio gospodarski rast Britanije

Britanski gospodarski rast usporio je u tri mjeseca do kraja kolovoza i velike su šanse da će gospodarstvo do kraja iduće godine kliznuti u recesiju, objavio je u četvrtak utjecajni Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR).

U NIESR-u procjenjuju da je gospodarska aktivnost u tri mjeseca do kraja kolovoza porasla 0,3 posto, usporivši u odnosu na tromjesečno razdoblje do kraja srpnja kada je uvećana 0,4 posto.

Njihove su procjene u skladu s naznakama da će lipanjski referendum o britanskom napuštanju Europske unije vjerojatno utjecati na gospodarske aktivnosti kroz dulje vremensko razdoblje a ne odmah nakon objave rezultata. Ranije objavljeni službeni podaci pokazali su da je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 0,6 posto, potaknuto potrošnjom kućanstava.

U NIESR-u zaključuju da gospodarske aktivnosti više-manje stagniraju od travnja, čime su “znatno povišene” šanse za recesiju prije kraja 2017. godine. “Dokazi o stanju u gospodarstvu nakon referenduma ograničeni su ali u cjelini gledano podaci navode na zaključak da britansko gospodarstvo usporava”, zaključila je istraživačica NIESR-a Rebecca Piggott.

You may also like