Home Hrvatska Od 14.30 traju pregovori stručnih timova triju koalicija

Od 14.30 traju pregovori stručnih timova triju koalicija

by Agencije

Izaslanstva Mosta nezavisnih lista, HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste izrazila su u subotu optimizam u vezi s nastavkom razgovora stručnih timova o reformama koje treba provesti.

U prostorijama Mosta u 14,30 sati nastavljeni su razgovori stručnih timova o reformama koje treba provesti u područjima poduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa te znanosti i obrazovanja.

Izrazivši optimizam oko razgovora, mostovka Ljubica Ambrušec kazala je kako se danas s HDZ-om i SDP-om neće razgovarati o ministarstvima jer još nije vrijeme za taj dio. “Vidjet ćemo. Prije svega mandatara, a onda sve ostalo. Da vidimo kako ćemo i što ćemo s vladom, jer bi trebalo već jednom odlučiti da se vidi kako naprijed i u bolju budućnost za naš narod”, rekla je. Robert Podolnjak kazao je kako imaju još dosta područja koja trebaju obraditi, ali da će danas vjerojatno završiti stručno dio razgovora. Rekao je da su prije dobili odvojene odgovore dviju koalicija koji nisu bili u potpunosti jednaki. “Bilo je nekih razlika i sada moramo to uskladiti, ali sada u troje. Sada dogovaramo ono što je zajednički nazivnik u svakom od područja”, rekao je. Razgovorima stručnih timova se na neki način radi prvi dio za program vlade, a navečer je politički dio, kazao je Podolnjak.

HDZ-ov Željko Reiner kazao je da će na ovom sastanku razgovarati o tehničkim pitanjima, dok će se ona politička rješavati na sastanku čelnika stranaka u 19 sati. Smatra i da će se još jednom ili dvaput morati raspraviti i pojedina bitna tehnička pitanja, koja do sada nisu ni dotaknuta. Optimizam oko večerašnjih razgovora izrazio je SDP-ov Gordan Maras rekavši “svi smo mi optimisti”, a Branko Grčić je kazao da su uz SDP svi njihovi koalicijski partneri.

U ime Mosta nezavisnih lista, sastanku na temu poduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa, znanosti i obrazovanja nazoče Jasna Matulić, Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Juro Martinović i Ivan Tomljenović. U ime HDZ-a su Ivana Maletić, Željko Reiner, Damir Jelić, Dražen Bošnjaković, Nikolina Babić i Darko Horvat.

U SDP-ovu izaslanstvu su Orsat Miljenić, Branko Grčić, Siniša Hajdaš-Dončić, Gordan Maras i Roko Andričević. U 19 sati održati će se novi sastanak čelnika Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste o definiranju mandatara za sastav vlade. Kako je u petak navečer najavio čelnik Mosta Božo Petrov, nakon toga sastanka trebalo bi biti sve riješeno.

Predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić izjavila je u subotu da u novom krugu pregovora s Mostom nezavisnih lista SDP pregovara u ime njezine stranke, članice koalicije Hrvatska raste, te da je moguće da Hrvatska uskoro dobije mandatara. Pusić smatra da je još uvijek moguće da Hrvatska do Božića dobije mandatara, a čelnika Mosta nezavisnih lista Božu Petrova vidi kao jednu mogućnost za to. “Zoran Milanović u ovom trenutku ima naše povjerenje razgovarati u ime koalicije, ali mi zadržavamo pravo da se upoznamo s rezultatima tih razgovora i donesemo svoje konačne odluke”, rekla je Pusić novinarima na blagdanskom okupljanju HNS-a u Zagrebu. “SDP je u našoj koaliciji veći partner, što je pozicija koja ima mnoge prednosti, ali i neke nedostatke, poput onoga da u ovakvim stvarima moraš sudjelovati, dok pozicija po veličini drugog partnera ima puno nedostataka, ali i prednosti, da u takvim stvarima nije nužno sudjelovati”, ustvrdila je.

Na pitanje je li HNS bio pozvan na aktualne pregovore, Pusić je rekla da su pozvani kao i svi ostali, rečeno je da se pregovara s Domoljubnom koalicijom i neka dođu ako hoće. “U ovom smo trenutku za to ovlastili SDP”, istaknula je. Novinare je zanimalo i vidi li se u istoj vladi s HDZ-om. “Za sada se ne vidim nigdje, vidjet ćemo u kojem će pravcu ići razgovori”, rekla je. Upitana nije li u koalicijskom sporazumu potpisano da nakon izbora neće biti saveza s HDZ-om, Pusić je rekla da se ne sjeća je li tako nešto potpisano ili nije. “Sve što je dogovoreno, dogovoreno je na razini stranaka i ništa se neće raditi što neće biti dogovoreno na razini koalicijskih partnera i stranaka, svatko ima slobodu da odluči za sebe”, istaknula je.

Related Posts