Od 1. siječnja Rusija ukida zonu slobodne trgovine s Ukrajinom

Rusija ukida zonu slobodne trgovine s Ukrajinom 1. siječnja, na dan kada stupa na snagu sporazum o slobodnoj trgovini između Kijeva i Europske unije, stoji u ukazu što ga je u srijedu potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Odluka je donesena zbog “okolnosti koje štete interesima i gospodarskoj sigurnosti Ruske Federacija”, piše u ukazu. Konkretno, dokumentom se ukida primjena sporazuma potpisanog 18. listopada 2011. u Sankt Peterburgu kojim je stvoren posebni trgovinski režim između zemalja članica Zajednice Nezavisnih Država (svih država bivšeg Sovjetskog Saveza osim baltičkih i Gruzije).
Rusija stalno ponavlja da bi zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između Kijeva i Bruxellesa rusko tržište moglo biti preplavljeno europskim proizvodima i zato je dužna poduzeti mjere trgovinske zaštite.

Osim toga, Rusija je zaprijetila da će i na Ukrajinu 1. siječnja primijeniti embargo koji je već uvela za zapadne zemlje kao odgovor na njihove gospodarske sankcije. EU je nametnuo sankcije Rusiji zbog njezina uplitanja u ukrajinsku krizu.  Moskva je najavila da će tu uzvratnu mjeru poduzeti samo ako se ne uspije dogovoriti s Bruxellesom i Kijevom o primjeni sporazuma između Ukrajine i EU.  Novi pregovori predviđeni su u ponedjeljak u Bruxellesu. Strane međutim ocjenjuju da su mali izgledi za postizanje sporazuma do kraja godine, jer prethodni razgovori nisu urodili rezultatima.

Prema nekim izvorima Kijev predlaže prijelazno razdoblje od “dvije do tri godine”, a Moskva traži deset. Odbijanje bivšeg proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča da potpiše sporazum s EU izazvao je krajem 2014. masovne prosvjede, njegov pad i bijeg u Rusiju. Na vlast je došla prozapadna vlada na što je Rusija odgovorila aneksijom poluotoka Krima. Također je počela podupirati proruske separatiste u sukobu na istoku Ukrajine u kojem je dosad ubijeno 9.000 osoba.