Oči na naftnim tržištima uprte u summit EU

Pritisak
Cijene nafte u ponedjeljak su na međunarodnim tržištima pale ispod 43 dolara za barel, pod pritiskom povećanja broja zaraženih koronavirusom u mnogim zemljama, ali ulagači ostaju oprezno optimistični prateći tijek razgovora o programu pomoći za članice Europske unije.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala na 42,79 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40,23 dolara. Cijene vjerojatno neće ubrzo znatnije rasti dok se ne pojave naznake usporavanja pandemije. Iako je širenje virusa u Europi ograničeno, pred SAD-om i nekim azijskim zemljama je dug put , pišu u Rystad Energyju za Reuters.

Više od 14,5 milijuna ljudi u svijetu je zaraženo koronom, dok je više od 604 tisuća umrlo zbog te bolesti.Ulagači u potrazi za trgovinskim naznakama pomno prate summit EU-a, a čelnici počinju pokazivati prve znakove kompromisa oko stvaranja fonda za oživljavanje gospodarstava u visini 750 milijardi eura.

Iako se potražnja za gorivima oporavila nakon 30-postotnog pada u travnju kada je većina zemalja uvela stroga zatvaranja, potrošnja je i dalje ispod razina prije pandemije. Američka potražnja za benzinom u maloprodaji ponovo pada dok raste broj zaraženih.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 43,22 dolara te bila niža za 58 centi u usporedbi s prethodnim trgovinskim danom.

You may also like