Očekuju li analitičari novo potonuće Wall Streeta?

Poslovni dnevnik
Dok je za dio analitičara najsnažniji dnevni pad američkih burzovnih indeksa od lipnja tek zdrava korekcija, glavni ekonomist Allianza Mohamed El-Erian smatra da bi prošlotjedno potonuće moglo biti uvod u veću korekciju, preko 10 posto.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagače zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji, koji ukazuju na dug i težak oporavak gospodarstva od koronakrize. Dow Jones skliznuo je 807 bodova ili 2,78 posto, na 28.292 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,51 posto, na 3455 bodova, a Nasdaq indeks 4,96 posto, na 11.458 bodova.

Međutim, čak i nakon ovih gubitaka, Dow Jones za ovu godinu bilježi tek 0,9 posto gubitka, dok je S&P 500 u plusu 7 posto. Najveći dnevni pad tih indeksa od polovice lipnja ponajviše je posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta. S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je 6 posto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie. Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih razina, na koje je palo u ožujku, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama.

No, čini se da su ulagači postali previše optimistični, s obzirom da su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine, premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo. „Posljednjih mjeseci tržište nije obraćalo pažnju na povećane rizike. Sada smo udaljeni oko 60 dana od predsjedničkih izbora u SAD-u, pa su se ulagači možda malo uplašili. Situacija u gospodarstvu se postupno poboljšava, no ono je i dalje krhko”, kaže Emily Roland, direktorica strategije u tvrtki John Hancock Investment Management.

Podršku tržištu do sada je davala snažna kupovna strana, smatra Mohamed El-Erian, koja je koristila svaku priliku slabljenja indeksa da se jeftinije domogne dionica. No, taj će se pristup sada naći na ispitu, kazao je El-Erian za CNBC, s obzirom da ekonomski fundamenti dolaze u prvi plan. Podaci objavljeni u petak pokazali su da je rast zaposlenosti u SAD-u u kolovozu usporio. Nakon što je u srpnju otvoreno 1,73 milijuna radnih mjesta, prošloga su mjeseca američki poslodavci zaposlili dodatnih 1,37 milijuna radnika. Time je stopa nezaposlenosti opet jednoznamenkasta.

Nakon 10,2 posto u srpnju, u kolovozu se spustila na 8,4 posto. Analaitičari u anketi Reutersa očekivali su otvaranje 1,4 milijuna radnih mjesta te pad stope nezaposlenosti na 9,8 posto. Ako investitori počnu razmišljati o fundamentima, burzovni indeksi lako mogu pasti dodatnih 10-ak posto, ocjenjuje El-Erian.

Međutim, mnoštvo inozemnih analitičara smatra da je prošlotjedni snažan pad indeksa tek neophodna korekcija, uzrokovana unovčavanjem zarade te gubitkom dijela špekulativnog zamaha koji je iznadprosječno povećao cijene tehnoloških dionica, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments