Očekuje se stagnacija Crobexa

Kraš u fokusu
Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu ulagača i dalje će biti dionica Kraša, koja je najlikvidnija već dva tjedna, od kada je najavljena ponuda za preuzimanja te tvrtke.

Među sektorskim indeksima, najveći dobitnik bio je Crobexnutris, sa skokom od 16,4 posto, dok je najviše pao turistički sektor, s padom sektorskog indeksa za 1,6 posto.

Redovni promet dionicama premašio je 203 milijuna kuna, što je 141 milijun više nego u tjednu ranije. Uz to, u blok transakcijama ostvareno je 6,88 milijuna kuna, i to dionicom HT-a 4,88 milijuna, a Valamara 2 milijuna.

Dionicom Kraša prošloga je tjedna ostvaren promet od oko 167 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 41,7 posto, na 850 kuna. Tijekom tjedna cijena joj se kretala u rasponu od 600 do 920 kuna, najviše razine od 2007. godine.

Dionice te kompanije u proteklih desetak dana ponajviše je kupovao Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koja je prešla prag od pet posto udjela u Krašu.

Dionica Kraša u fokusu je ulagača od prije dva tjedna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, koji ima 30,73 posto dionica Kraša, najavio ponudu za preuzimanje.

S prometom od 4,8 milijuna kuna prošloga je tjedna slijedila dionica HT-a, a cijena joj je porasla 1,25 posto, na 162 kune. Dionicom Podravke ostvaren je, pak, promet od 3,88 milijuna kuna, uz skok cijene za 6,7 posto, na 432 kune. U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Riviere, s prometom od 3,5 milijuna kuna i rastom cijene za 0,55 posto, na 36,8 kuna.

Najveće minuse među likvidnijim izdanjima zabilježile su prošloga tjedna dionice Instituta IGH, s padom cijene za 9,1 posto, na 140 kuna, te crikveničkog Jadrana, za 6,9 posto, na 14,25 kuna. Znatnije je pala i cijena dionice Excelsa nekretnina, za 5,6 posto, na 185 kuna. Uprava Excelsa nekretnina sazvala je glavnu skupštinu za 5. studenoga na kojoj će dioničari odlučivati o povlačenju dionica s Burze.

Excelsa se obvezuje od svih dioničara koji glasuju protiv takve odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu.

You may also like

0 comments