Home Politika Očekuje se povećanje migracije iz Afrike u Europu

Očekuje se povećanje migracije iz Afrike u Europu

by Marijan Opacak

BERLIN, Europska unija povećava izdvajanja za mjere poput obuke libijske obalne straže i izgradnje boljih logora u Africi kako bi se pripremila za rast broja dolazaka migranata koje se očekuje na proljeće, tvrde europski izvori. 

Nastavak kaosa u Libiji nakon zbacivanja Moammara Gaddafija iz 2011., te nemogućnost nove vlade u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjeni narodi da uspostavi kontrolu nad teritorijem te države i dalje predstavljaju velike izazove, dodaju izvori.

“Radimo što je stvarno potrebno… i to radimo djelotvorno. Postižemo li važan doprinos poboljšanju situacije? Da.”, rekao je jedan od njih za Reuters.

“Hoće li to riješiti probleme? Ne.”, zaključuje.

Očekuje se da će čelnici EU-a objaviti zajednički memorandum nakon sastanka koji se ovog tjedna održava na Malti i čija su tema migracije preko Sredozemnog mora i situacija u Libiji.

Susret će ponajviše biti usredotočen na pitanje afričke migracije. Prošle je godine iz Libije u Europu stiglo rekordnih 181 tisuća ljudi, uključujući 25 tisuća maloljetnika bez pratnje, tvrde izvori. Pretpostavlja se da ih je tijekom tog putovanja poginulo više od 5 tisuća.

Očekuje se da će broj putovanja narasti s dolaskom toplijeg vremena.

(Agencije)

Related Posts