Home TribinaAnalize Očekuje se oporavak svjetske trgovine ove godine

Očekuje se oporavak svjetske trgovine ove godine

by Energypress.net

Analiza WTO-a

Svjetska robna razmjena trebala bi skromno porasti u prvim mjesecima 2024. godine, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO), upozorivši ipak da bi slabašan oporavak mogli ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.

Barometar robne trgovine iznosio je u prosincu 100,6 bodova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na razinu na kraju rujna, utvrdio je WTO.

Vrijednosti više od 100 bodova označavaju blago ubrzanje trgovine u odnosu na trend u prethodnom razdoblju. WTO je barometar zamislio kao pokazatelj koji bi trebao detektirati mogući zaokret.

Istraživanje pokazuje slabašan rast trgovine na kraju 2023., konstatira WTO, nakon 0,4-postotnog pada u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj razni trgovina se u razdoblju od srpnja do rujna smanjila za 2,5 posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u 2022.

WTO je već najavio da će sniziti procjenu o 0,8-postotnom rastu robne razmjene u 2023. U ovoj godini trebala bi se oporaviti, ali uz visoku razinu neizvjesnosti.

Vrijednost indeksa u prosincu navodi na pretpostavku da bi “robna trgovina trebala početi pokazivati skromne naznake rasta u prvom dijelu 2024.”, ističu, iako bi slabašan oporavak mogli ugroziti regionalni sukobi i geopolitičke napetosti.

Indeksi izvoznih narudžbi i zračnog prijevoza tereta pokazuju blago ubrzanje na kraju 2023., a oni koji mjere kontejnerski prijevoz i trgovinu sirovinama usporavanje, objašnjava WTO.

Proizvodnja i prodaja automobila tek su neznatno usporile dok je trgovina elektroničkim komponentama naglo posustala, pokazalo je istraživanje, objavljeno na kraju prošlog tjedna.

Related Posts