Očekuje se globalni rast industrijskih sirovina u ovoj godini

Svjetska banka predviđa rast cijena industrijskih sirovina, ponajprije energenata i metala, u ovoj i idućoj godini, navodi se u travanjskim prognozama SB-a za tržišta roba.

U najnovijim mjesečnim prognozama za tržišta roba, objavljenima u srijedu, zadržane su procjene cijena sirove nafte, prema kojima bi u ovoj godini u prosjeku trebale iznositi 55 dolara po barelu, a u 2018. porasti na prosječnih 60 dolara. “Rast cijena nafte, poduprt smanjenjima proizvodnje koja provodi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i zemlje-proizvođači izvan toga kartela, omogućit će da se na tržištima postupno ponovno uspostavi ravnoteža”, navodi se u SB-ovim travanjskim prognozama za tržište.

Takve bi procjene cijena mogle biti korigirane naniže, bude li skok proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u bio veći nego što se očekuje, napominje se u SB-ovim travanjskim prognozama.

Prema SB-ovim projekcijama, cijene energetskih sirovina, koje obuhvaćaju i prirodni plin i ugljen, u ovoj bi godini trebale poskočiti 26 posto, a u 2018. porasti za osam posto. U skladu s projekcijama cijene nafte, prirodni plin bi trebao poskupjeti 15 posto u ovoj godini, predvođen skokom cijena na američkom tržištu. Ugljen bi trebao poskupjeti za šest posto u 2017. godini, zbog ranijih ograničenja u opskrbi u Kini, koja troši polovinu ukupne svjetske proizvodnje ugljena, navodi se u izvješću.

Za 2017. godinu predviđaju i prvo povećanje cijena u zadnjih pet godina u kategoriji neenergetskih sirovina, koja obuhvaća poljoprivredne proizvode, gnojiva te metale i minerale. Kako procjenjuju u SB-u, cijene metala trebale bi poskočiti 16 posto u ovoj godini zbog snažne potražnje, ponajprije iz Kine, i ograničenja u ponudi, uključujući poremećaje u rudnicima u Kini, Indoneziji i Peruu.

You may also like

0 comments