Većina građevinskih poduzeća čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi u prvom je polugodištu iskazala gubitak, koji barem djelomično očekuju pokriti u drugom dijelu godine, tijekom kojeg je vrhunac građevinske sezone. Jedna od perjanica hrvatske visokogradnje, zagrebačka Tehnika u prvih je šest mjeseci poslovala s gubitkom nešto manjim od 10 milijuna kuna. To je upola manji gubitak nego u istom razdoblju lani, kada je iznosio 21,8 milijuna kuna.

Prema planu, Tehnika je u prvom polugodištu trebala ostvariti dobit od 11,6 milijuna kuna, a kao osnovni razlozi podbačaja ističu se nedovoljna popunjenost kapaciteta, smanjenje marži za radove po ugovorima za poznatog investitora te smanjenje prodaje i cijena stanova. Ukupni prihod Tehnike u prvih šest mjeseci iznosio je 375,3 milijuna kuna, što je 21,3 posto više na godišnjoj razini, ali i 19,4 posto manje od plana. U prvom polugodištu, zbog zime tradicionalno slabijem dijelu godine za građevinare, Institut IGH poslovao je s gubitkom od 7,3 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju ostvario dobit od 4,4 milijuna kuna.

Ukupni prihodi Instituta IGH u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosili su 93,4 milijuna kuna, što je 14,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su rashodi smanjeni 4 posto, na 100,7 milijuna kuna. Gubitak splitskog Lavčevića u prvom je polugodištu iznosio 1,3 milijuna kuna, nasuprot lanjskom gubitku od 2,8 milijuna kuna. Pri tome je Grupa Lavčević ostvarila ukupne prihode od 114,7 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 16,8 posto u odnosu na isto razdoblje, te rashode od 115,9 milijuna kuna, ili 14,1 posto manje. Konsolidirani gubitak Viadukta u prvom polugodištu od 32,1 milijuna kuna znatno je veći od lanjskog, kada je bio oko pola milijuna kuna. U Viaduktu napominju da su mobilizacija radne snage i strojeva te organizacija gradilišta u prvom polugodištu donijeli visoke troškove koji bi trebali biti nadoknađeni tijekom izvedbe radova.

U toj tvrtki očekuju nastavak teških uvjeta poslovanja na domaćem tržištu. Tome u prilog idu podaci službene statistike, prema kojima je broj izdanih građevinskih dozvola u Hrvatskoj u svibnju pao na godišnjoj razini nakon što je u ožujku i travnju rastao, a kumulativno je broj izdanih dozvola za građenje u prvih pet mjeseci još uvijek niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, građevinskim dozvolama izdanim u prvih pet mjeseci ove godine predviđena je izgradnja 2.960 stanova, što je 7,3 posto manje nego prema dozvolama iz istog prošlogodišnjeg razdoblja i daleko manje nego u pretkriznim godinama.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) smatraju da je, unatoč usporenom padu graditeljskih aktivnosti, situacija u hrvatskom graditeljstvu i dalje teška zbog izostanka oporavka investicijskih aktivnosti javnog i privatnog sektora te da tu gospodarsku granu mogu spasiti i preporoditi jedino velika ulaganja. Analitičari HGK napominju kako se usporen pad građevinskih aktivnosti početkom ove godine, znatnim dijelom može pripisati izuzetno niskim statističkim pokazateljima iz prošle godine. Podsjećaju kako je aktivnosti u graditeljstvu u ožujku i travnju ove godine blago porasla, za 0,1 posto na godišnjoj razini, čime je zaustavljen šestogodišnji negativni trend. No, upozorava HGK, u odnosu na pretkriznu 2008. godinu, graditeljstvo je u svom opsegu smanjeno gotovo za polovinu.

Najperspektivnijim područjem za graditeljstvo u Komori drže turizam koji nudi zanimljive razvojno-investicijske projekte, ali ocjenjuju kako je njihov opseg zasad premalen te da hrvatsko graditeljstvo mogu spasiti i preporoditi samo velika ulaganja.

Related Posts