Očekivanje sastanka OPEC-a spustilo cijenu nafte

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara pod utjecajem nervoze u očekivanju sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na kojem će se odlučivati o produljenju razdoblja smanjene opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 77 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,95 dolara. Na američkom tržištu bila je niža 36 centi, kliznuvši na 56,19 dolara.

OPEC je s grupom neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom odlučio ograničiti proizvodnju od početka ove godine do kraja ožujka 2018. za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene i sveli zalihe na petogodišnji prosjek.

Na sastanku krajem mjeseca OPEC bi trebao razmotriti mogućnost produljenja razdoblja smanjene opskrbe do kraja iduće godine, pri čemu je Saudijska Arabija već naznačila da su spremni poduprijeti taj prijedlog.

“Uvelike se očekuje da će OPEC zajedno s 10 zemalja-proizvođača izvan te grupe ograničiti proizvodnju u cijeloj 2018. godini, iako Rusija trenutno ne otkriva karte”, objavio je Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Kartel je prošlog tjedna proicjenio da će potražnja za njegovom naftom iduće godine rasti za 460 tisuća barela dnevno i dosegnuti 33,42 milijuna barelad envno. U Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) procjenjuju pak da će se smanjiti za 320 tisuća barela dnevno, na 32,38 milijuna barela dnevno.

“Produljenje (sporazuma) poduprlo bi cijene ako vjerujete OPEC-ovim brojkama ali neće smanjiti svjetske ili OECD-ove zalihe ako IEA-ina procjena ispadne realnija. Sudeći prema tjednim gubicima, više se vjeruje procjenama IEA-e”, tumači Varga.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 59,90 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments