Očekivanje rasta američke proizvodnje spustilo cijenu nafte

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 65 dolara budući da su očekivanja rasta američke proizvodnje u ovoj godini potisnula u drugi plan intenzivan tempo zapošljavanja u SAD-u u veljači.
Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,11 dolara. U petak je zaključila trgovanje u plusu 1,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 27 centi nižoj cijeni, od 61,77 dolara. U petak je zaključio trgovanje u plusu 1,92 dolara.

Na kraju prošlog tjedna naftna je tržišta ohrabrio podatak o otvorenih više od 300 tisuća novih radnih mjesta u SAD-u u prošlom mjesecu. Dodatni je optimizam u tržišta ubrizgala najava sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, zbog mogućeg stišavanja geopolitičkih napetosti.

Danas su se u fokus tržišta vratila očekivanja povećanja američke proizvodnje, unatoč tome što su podaci specijalizirane tvrtke za usluge u naftnom sektoru Baker Hughes pokazali da su američki proizvođači u prethodnom tjednu neto zatvorili četiri bušotinska postrojenja, te ih je sada aktivno ukupno 796.

Iako Baker Hughesovi podaci naznačuju kretanje proizvodnje u predstojećem razdoblju, broj bušotinskih postrojenja još je uvijek znatno viši nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je aktivno bilo 617.

“U bazenima škriljca Permian i Bakken broj aktivnih bušotina ponovo je porastao u prošlom tjednu, uz otvorena dva odnosno tri bušotinska postrojenja, što će vjerojatno zadržati uzlazni trend američke proizvodnje nafte”, konstatiraju u banci ING.

Većina analitičara nafte slaže se s prognozom o daljnjem rastu američke proizvodnje, koja je u studenom prošle godine dosegnula 10,37 milijuna barela dnevno.

SAD je time postao drugi proizvođač sirove nafte u svijetu, pretekavši Saudijsku Arabiju i približivši se Rusiji koja dnevno proizvodi 11 milijuna barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 61,95 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments