Observer: Brexit bi mogao prevagnuti

Mlađi birači mogli bi biti jezičac na vagi koji će na referendumu presuditi o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji (EU), po anketi objavljenoj u nedjelju koja daje veće izglede pristašama izlaska zemlje iz EU-a (“brexit”).

Po toj anketi koju je putem interneta Opinium proveo za The Observer, 43 posto ispitanika je za izlazak zemlje iz bloka, a 39 posto je za ostanak u EU-u. Od 1966 odraslih ispitanika, 18 posto je još neodlučno, a 1 posto se nije htjelo očitovati. Ankete javnog mišljenja o referendumu 23. lipnja daju veoma različite rezultate. U telefonskim anketama uglavnom se predviđa pobjeda protivnika izlaska zemlje iz EU-a, a u internetskim vode njegovi pristaše.

Kako navodi The Observer, sudjelovanje mlađih birača bit će presudno za rezultat 23. lipnja. “Stratezi vlade i anketari neslužbeno priznaju da je najveći problem u kampanji za ostanak zemlje u EU-u to što su njegovi najveći zagovornici mladi, skupina koja je najmanje sklona glasovanju”, ističe list.

Po toj anketi, 53 posto ispitanika od 18 do 34 godine života žele da Velika Britanija ostane u EU-u, a 29 posto ih je za brexit. U skupini ispitanika od 35 do 54 godine, 38 posto želi ostati, a 42 otići. Među ispitanicima starijim od 55, 30 posto želi ostati, a 54 posto otići. Na kladionicama je omjer 2 naprema 5 za ostanak u EU-u, a 2 naprema 1 za brexit, što znači da je vjerojatnije kako će Britanija ostati u EU-u.

You may also like

0 comments