Obrana slobodne trgovine usprkos prijetnjama

Kanada, Sjedinjene Države i Meksiko snažno su stale u obranu slobodne trgovine, unatoč pozivima na izolacionizam i teškoćama globalizacije te su se na summitu u Ottawi obvezali jačati gospodarske veze i korištenje obnovljivih izvora energije, prenose agencije u četvrtak o summitu Tri amigosa.

Američki predsjednik Barack Obama, kanadski premijer Justin Trudeau i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto istaknuli su važnost ujedinjenog kontinenta na summitu u glavnome gradu Kanade na kojem su dogovorili zajednički energetski sporazum i obnovili sporazum o slobodnoj trgovini. “Integracija nacionalnih ekonomija u globalno gospodarstvo je tu, to je učinjeno”, rekao je Obama po završetku summita.

Naglasio je da povlačenje iz međunarodnih sporazuma o trgovini ne bi pomoglo smanjiti gospodarsku neravnopravnost jer je globalizacija otišla predaleko.

“Čak i da hoćemo, ne možemo se odrezati od ostatka svijeta” i bio bi to “pogrešan lijek za rješavanje neravnopravnosti”, drži Obama. “Izolacionizam ne može donijeti napredak društvu”, rekao je Pena Nieto na summitu. “Naš je svijet međusobno povezan na tako mnogo načina da je mnogo bolje da radimo zajedno, da zajedno idemo kroz izazove, jer tako ćemo ostvariti rast na dobrobit naše zemlje i građana”, rekao je Trudeau.

Tri države potpisnice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) na tržištu od 500 milijuna ljudi, a za koji je republikanski američki predsjednički kandidat Donald Trump izjavio da će o njemu ponovno pregovarati ili ga odbaciti ako u studenom pobijedi na izborima.

Trump smatra da je slobodna trgovina katastrofalna te da je SAD koštala tisuće radnih mjesta i depresivno niskih plaća. Slične zamjerke mogle su se čuti i u Velikoj Britaniji prije prošlotjednog referenduma koji je iznenađujuće završio odlukom da se napusti Europska unija i zona slobodne trgovine (Brexit).

Na summitu je bilo riječi i o Brexitu te je Obama rekao da će svjetsko gospodarstvo biti stabilno kratkoročno, no izrazio je zabrinutost za dugoročne izglede. Obama je, međutim, upozorio da se ne smiju “praviti pojednostavljene usporedbe” između onoga što se dogodilo u Europskoj uniji iz koje Velika Britanija izlazi, i odnosa između triju velikih zemalja Sjeverne Amerike.

Najavili su jačanje borbe protiv klimatskih promjena. Cilj im je do 2025. godine proizvoditi 50 posto struje “čistim energijama” koja se dobija obnovljivim energijama i nuklearnom, u odnosu na 37 posto iz 2015. Meksiko se pridružio obvezi koju su SAD i Kanada veći preuzeli da smanji emisije metana za 40 do 45 posto do 2025. godine.

You may also like