Obnovljivi izvori energije u roku od 15 godina preuzet će primat nad ugljenom

Energija vjetra, solarna i druge dobivene iz obnovljivih izvora preuzet će od ugljena vodeće mjesto kao izvor energije za samo 15 godina, budu li se zemlje pridržavale dogovora o klimatskim promjenama koje će postići ove godine. Ova objava Međunarodne energetske agencije (IEA) ukazuje da bi proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u svijetu  mogla porasti s malo više od petine na gotovo trećinu do 2030. – veći udio od ugljena, nafte ili nuklearne energije.

To znači i da energetske kompanije čine “fatalnu grešku” ako vjeruju da klimatske mjere neće utjecati na njihovo poslovanje, tvrdi Fatih Birol, glavni ekonomist IEA. “To je ista kratkovidnost kao da mislite da će kamatne stope ostati na istoj razini u idućih 25 godina”, rekao je u razgovoru za Financial Times. Po prvi put u pregovorima o klimi Ujedinjenih naroda bi sve države trebale smanjiti emisiju stakleničkih plinova, kao dio globalnog dogovora koji bi se trebao potpisati u Parizu u prosincu. Mjere koje desetak zemalja već provodi, trebale bi znatno smanjiti upotrebu fosilnih goriva, posebno ugljena, u SAD-u Europi i drugdje, piše u izvješću IEA koje bi trebalo utjecati na pregovore u Parizu.

No, agencija upozorava da trenutne mjere neće biti dovoljne da zaustave povećanje prosječne globalne temperature za 2 stupnja celzija iznad pred-industrijske razine, ograničenje koje su zemlje već prihvatile, jer bi njezino premašivanje moglo izazvati rizične klimatske promjene. To znači da bi države morale postići dogovor da će svakih pet godina povećavati ograničenja emisije, rekli su iz IEA koja nadzire energetske trendove. Emisija CO2, najprisutnijeg stakleničkog plina koji stvara ljudska aktivnost povezana s energetikom se zaustavila u 2014., unatoč globalnom gospodarskom rastu. To je u pitanje dovelo teoriju da rast emisije i gospodarski rast idu zajedno. No, Birol kaže da nije sigurno da emisija CO2 neće opet porasti, dijelom i zato što Indija i druge zemlje i dalje garde neučinkovite elektrane na ugljen.

IEA želi da pariški dogovor sadrži dugoročni rok za prestanak emisije stakleničkih plinova, jer to nudi više opipljivi cilj za poslovna ulaganja od ograničavanja porasta temperature za 2 stupnja. Čelnici država G7 su se prošli tjedan složili da do kraja stoljeća emisija stakleničkih plinova treba prestati, a do 2050. je treba jako smanjiti. Ali oko toga se ne slaže gotovo 200 zemalja koje pregovaraju o pariškom ugovoru. Neke države smatraju da bi do 2050. emisija trebala biti gotovo eliminirana, dok neki misle da uopće ne bi trebalo postavljati rok. Dvije trećine stakleničkih plinova dolaze od spaljivanja ugljena, nafte i plina kako bi svijet dobivao električnu energiju, a tvornice i vozila pogon. Zbog toga postizanje zadanih ciljeva znači povećano ulaganje u obnovljive izvore energije, koje je 2014. u svijetu doseglo 270 milijardi dolara.

Oko polovica novih elektrana sagrađenih prošle godine su koristile OIE, a IEA vjeruje da će se njihov udio u nadolazećim godinama povećati. Iz OIE se danas proizvodi oko 22 posto energije u svijetu, puno manje od ugljena koji je odgovoran za 41 posto, rekli su iz agencije. Ali analiza obveza koje zemlje preuzimaju prije sastanka u Parizu, pokazuju da bi se udio OIE mogao popeti na 32 posto do 2030.

You may also like

0 comments