Obnovljivci moraju biti uključeni u izradu strategije

Povodom Svjetskog dana obnovljivih izvora energije, „Platforma za dobru energiju” podsjeća da Hrvatska kao članica Europske unije i kao potpisnica Pariškog klimatskog sporazuma ima obvezu snažnije uključiti obnovljive izvore u nacionalnu energetsku sliku. Taj cilj mora biti naglašen u novoj Strategiji energetskog razvoja Hrvatske.
Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, bioplina, geotermalnih izvora. Černobilska nuklearna katastrofa koja se dogodila 26.4.1986. svake je godine na ovaj dan podsjetnik na potrebu ukazivanja na ograničenost i problematičnost primjene neobnovljivih resursa i atomske energije. Sigurnost isporuke energije, energetskih sustava, osiguranje stabilnosti i predvidivosti energetskih politika, kao i upravljanje energetskim resursima, uvjeti su za temeljno funkcioniranje, ali i za ostvarenje gospodarskog rasta i razvoja svake zemlje.

Hrvatska ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije, ali ga još uvijek nedovoljno koristi.

Energetski strateški dokumenti i europske direktive upućuju nas na stvaranje energetske neovisnosti, decentralizaciju i diverzifikaciju izvora energije. Umjesto trošenja novca na uvoz energije, možemo ga zadržati u Hrvatskoj proizvodnjom energije iz domaćih obnovljivih resursa.

Hoće li Republika Hrvatska biti samo promatrač ili će se aktivno uključiti u stvaranje inovacijskog i znanstvenog kapitala koje može razviti uz pomoć vlastitih resursa?

You may also like

0 comments