Obnova proizvodnje u SAD-u spustila cijenu nafte

Nesklonost riziku u fokusu tržišta

Cijene na tržištu nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržitima prema 74 dolara zbog nesklonosti ulagača riziku koja je poduprla dolar i obnove većine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana. Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 74,42 dolara, a na američkome mu je cijena pala na 70,91 dolara.

Trgovci ovih dana pozorno prate probleme prezaduženog kineskog diva za razvoj nekretnina Evergrandea. Bojazni da bi mogao objaviti stečaj prigušile su sklonost ulagača riziku i poduprle dolar. Na tržišta su utjecali jačanje dolara i aktivnost burzi na Dalekom istoku no prevladavalo ja pozitivno raspoloženje.

Jači dolar poskupljuje naftu za kupce koji raspolažu drugim valutama pa smanjuje potražnju i općenito odražava izraženu nesklonost riziku, što dodatno pritišće cijene nafte.

Uteg cijenama bila je na početku tjedna i obnova proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana. Tako je prošlog petka blokirano bilo još samo 23 posto američke proizvodnje, odnosno 422.078 barela dnevno.

Nafta tržišta zakočio je i rast broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, prvi pokazatelj buduće proizvodnje, na najvišu razinu od travnja 2020. godine.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u petak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 74,14 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments