Uredništvo portala Energypress.net želi vam sretan Dan neovisnosti

Svečanim prijemom, Hrvatski sabor u četvrtak će obilježiti 24. obljetnicu hrvatske neovisnosti, sjećajući se 8. listopada 1991., kada je prvi saziv Sabora odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom državom, SFRJ. Sabor je tu odluku donio u dramatičnim okolnostima, u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, izvan svoje zgrade na Markovom trgu.

Razlozi za to bili su sigurnosne naravi, budući da su dan prije, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) bombardirali i teško oštetili Banske dvore, zgradu nasuprot Sabora, u kojoj je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U trenutku napada, nešto iza 15 sati, Tuđman je razgovarao sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i vlade, a sugovornike je tek puka sreća spasila pogibije.

Jedna poginula i četiri ozlijeđene osobe, razrušen dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije, posljedice su bombardiranja. Zbog mogućih novih zračnih napada JNA, odlučeno je da će se povijesna saborska sjednica održati u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici. Sabor je odluku o neovisnosti donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Hrvatska obvezala da će na tri mjeseca odgoditi proglašenje samostalnosti i suverenosti. Tražila je to Europska zajednica uvjerena da se jugoslavenska kriza i započeta srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Domaćin prijema za 24. obljetnicu hrvatske neovisnosti je predsjednik Sabora Josip Leko koji će u četvrtak biti i na misi zadušnici u crkvi svetog Marka te na Mirogoju gdje će položiti vijence. Misa zadušnica služit će se za poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata. Leko će na Mirogoju vijence položiti na pet mjesta: kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, bivšeg premijera i predsjednika SDP-a, na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu dr. Franje Tuđmana. Vijenac će položiti i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

You may also like