Objavljeni prvi rezultati Turskog toka

500 milijuna m3
Tijekom prvog mjeseca rada, plinovodom “Turski tok” u Europu je isporučeno 500 milijuna prostornih metara prirodnog plina, objavili su operatori toga plinovoda.

Turski tok je izvozni plinovod za ruski plin koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje u Europu. Dio plina koji stiže u Tursku kroz dvije cijevi – svake kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara plina godišnje, namijenjen je toj zemlji, a dio odlazi u Europu.

S komercijalnim radom Turski tok započeo je 1. siječnja ove godine. Do sada je iz Rusije, preko Turske i Bugarske u Europu Turskim tokom isporučeno 506,3 milijuna prostornih metara plina. Na osnovu međunarodnih sporazuma potpisanih s Turskom, turska će državna blagajna primati mjesečne tranzitne pristojbe za svaki preneseni kubični metar.

Turski tok zamišljen je kao jedna od alternativa ukrajinskoj ruti za opskrbu Europe plinom. U planu je njegovo produženje do srbijansko-mađarske granice. Procjenjuje se da će 25 milijardi prostornih metara ruskog plina koje godišnje prolaze kroz Ukrajinu, već ove godine biti smanjeno na 19 milijardi.

You may also like

0 comments