Objavljena nova Doing Bussines ljestvica

Analiza Svjetske banke
Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja ‘Doing Business’ zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja, što je napredak za sedam mjesta u odnosu na prošlogodišnji plasman, objavila je u četvrtak Svjetska banka.

Hrvatska je na najnovijoj ljestvici SB-a o regulativi poslovanja među ukupno 190 zemalja zauzela 51. mjesto, s pripadajućih 73,6 bodova, od maksimalnih 100, pokazuje izvješće ‘Doing Business 2020’. U prošlogodišnjem izvješću Hrvatska je zauzela 58. mjesto, s pripadajućih 71,6 bodova, a preklani je imala identičan plasman kao ove godine i s istim brojem bodova, 73,6.

Najlošiji je plasman Hrvatska u ovogodišnjem izvješću ponovo zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 150. mjesto. Pad na rang listi SB-a Hrvatska je zabilježila i u kategoriji dobivanja kredita, na 104. mjesto, te je u tom pokazatelju pala s lanjskog 85. mjesta.

Među kategorijama u kojima je zabilježeno poboljšanje analitičari Svjetske banke izdvajaju uknjižbu imovine, s poboljšanim plasmanom Hrvatske s prošlogodišnjeg 51. na 38. mjesto na ljestvici objavljenoj u ovogodišnjem izvješću. Napredak na ljestvici zabilježen je i u kategoriji plaćanja poreza, na 49. mjesto, nasuprot prošlogodišnjem 89. mjestu.

Novi Zeland potvrdio je vodeću poziciju na ovogodišnjoj rang listi zemalja na ljestvici Doing Business. Među najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Njemačka je zauzela 22. mjesto, Slovenija 37., a Italija 58. mjesto. Od zemalja u hrvatskom okruženju najbolje stoji Makedonija koja je 17. na listi. Srbija je 44., Crna Gora 50., Slovačka 45., Austrija 27., Rumunjska 55., Bugarska 61, BiH 90.. itd.

Hrvatska je nastavila s poboljšavanjem svojih poslovnih propisa te hvata korak s najboljim regulatornim praksama u svijetu, priopćila je u četvrtak Svjetska banka, nakon što je objavljeno najnovije izvješće Doing business 2020..

Ističe da je Hrvatska provela tri reforme: olakšala je pokretanje poslovanja tako što je ukinula rezervaciju imena tvrtke i dobivanje potpisa direktora kao uvjete za registraciju društva te je smanjila minimalni iznos temeljnog kapitala. Ishođenje građevinskih dozvola je pojeftinilo jer je smanjen vodni doprinos za gradnju skladišta.

– Prijenos prava vlasništva sada je lakši jer je smanjen porez na promet nekretnina, a skratilo se i vrijeme potrebno za prijenos prava vlasništva na nekretninama. No, Hrvatska je isto tako otežala pristup kreditnim informacijama jer je obustavila davanje kreditnih podataka o fizičkim osobama, navodi se u priopćenju Elisabette Capannelli, direktorice Svjetske banke za Hrvatsku.

Očekuju se daljnje napore prema poboljšanju poslovnih uvjeta Očekujemo da ćemo ove godine svjedočiti još snažnijem zalaganju u područjima poput pokretanja poslovanja i provedbe nedavno pokrenutih reformi u području građevinskih dozvola u Gradu Zagrebu i na lokalnoj razini.

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako je Hrvatska ostvarila napredak u najnovijem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja ‘Doing Business’, no kako je potrebno napraviti iskorake u unaprjeđivanju različitih aspekata poslovanja kako bismo po različitim kriterijima bili još više na ljestvici. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenili su u četvrtak da je najnovije izvješće Doing Business o napretku Hrvatske dobra vijest, no koja nas ipak ne treba zadovoljiti, već dati poticaj za daljnje reforme.

HUP o rezultatima

Hrvatska je na ljestvici “Doing Business” ostvarila napredak, no pomak nije učinjen u pokazateljima suštinski važnim za snažniji rast gospodarstva, ocjenjuju u četvrtak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), komentirajući ovogodišnji pomak Hrvatske na ljestvici lakoće poslovanja za sedam mjesta.

Ove godine Hrvatska je na ljestvici “Doing Business” koje izrađuje Svjetska banka zauzela 51. mjesto među 190 zemalja na ljestvici lakoće poslovanja, dok je protekle godine bila 58. Svjetska banka priopćila je da je Hrvatska nastavila s poboljšavanjem svojih poslovnih propisa te hvata korak s najboljim regulatornim praksama u svijetu.

Iz HUP-a međutim kažu da izvješće ukazuje kako pomak nije učinjen u pokazateljima suštinski važnim za snažniji rast gospodarstva. “Vlada radi pomake, no moramo snažnije adresirati barijere na koje ukazuje gospodarstvo i koje su stvarne prepreke rastu – stabilnost poslovnog i zakonodavnog okruženja, učinkovito pravosuđe i efikasna javna uprava te uklanjanje brojnih birokratiziranih procesa kao i daljnje troškovno rasterećenje“, ističu poslodavci.

Burilović: Pomak je potvrda da idemo u pravom smjeru

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović ocijenio je kako je pomak na ljestvici Doing Business potvrda da zemlja ide u dobrom smjeru. ”Nakon poboljšanja pozicije Hrvatske na ‘tablici’ ekonomskih sloboda prije nekoliko tjedana, ovaj pomak je još jedna potvrda kako idemo u pravom smjeru i ona svakako veseli”, istaknuo je Burilović.

To treba biti dodatan podstrek i jasan znak kako se može napredovati, ali i upozorenje na hrvatske najslabije strane i konkurentske nedostatke, napomenuo je. “Znamo da je lanac snažan koliko mu je snažna najslabija karika, a određeni detalji iz ‘Doing Business’ poretka jasno upućuju na naše najveće slabosti – poput ishođenja građevinskih dozvola i sličnog”, istaknuo je Burilović napominjući da Komora sa svoje strane radi uporno i predlaže rješavanje i tih nedostataka kako bi idućih godina konačno i pretekli naše najbliže konkurente.

You may also like

0 comments