Objavljen dokaz otimanja Agrokora vlasniku i suvlasnicima?

Stručnjak za krizni menadžment Danko Sučević komentirao je u N1 studiju uživo nove mailove koji pokazuju da je tekst Lex Agrokora mijenjan u posljednji trenutak kako bi odgovarao fondu Knighthead.
“Zapadni pravni sustavi su izuzetno osjetljivi na takve stvari”, kaže Sučević i objašnjava kako je dodan dio rečenice koji je omogućio da se plate financijske obveze koje su nastale prije donošenja Lex Agrokora, te kako je to van svih praksi rješavanja problema tvrtki u predstečajnom postupku.

“Ovdje su uzeli milijardu eura kredita i s pola toga platili obveznice pod kontrolom Knightheada. Nisu platili obveznice nikom osim onima koji su bili u tom aranžmanu. Taj aranžman je Ramljak napravio isključivo u suradnji s Knightheadom”, kaže on.

Na pitanje može li ovaj slučaj završiti na nekom međunarodnom sudu, kaže: “To je jedini put, radi se o obveznicama koje nisu izdane u Hrvatskoj. Ne vidim kako bi se to direktno ticalo hrvatskog pravnog sustava.”

“Od devedesetih do danas živimo u ortačkom kapitalizmu, on se manifestira u odnosu države i određenih tvrtke. Politika upravlja hrvatskim gospodarstvom, Todorić je bio dio te strukture, ali imali smo i puno direktnije primjere. Agrokor je bio prvenstveno orjentiran na proizvodnju i malu trgovinu. Oni su utjecali da se konkurencija sporije pojavljuje, ali mi smo birali gdje ćemo kupovati. Agrokor nije najveći primjer ortačkog kapitalizma. Ovo za sada mene i vas ne košta ništa. Država nije dala niti kune, ovdje se radi o pljački vlasnika i suvlasnika. To se prvenstveno odnosi na gospodina Todorića i dioničare.”, rekao je Sučević za N1

N1 objavio je dva do sada nepoznata e-maila koje su izmijenili Martina Dalić i Branimir Bricelj 30. ožujka 2017., na dan kad se Ante Ramljak po vlastitom priznanju susreo s predstavnicima fonda Knighthead i dan uoči usvajanja prijedloga zakona na sjednici Vlade.

Iz mailova je vidljivo kako su članovi grupe Borg prilagođavali Lex Agrokor fondu s čijim su se predstavnicima tajno sastajali, piše N1.

I Bricelj i Ramljak članovi su grupe Borg koja je napisala Lex Agrokor. Jedan od članova grupe, Ante Ramljak, zatim je postao povjerenik u Agrokoru i ostale članove angažirao kroz lukrativne savjetničke ugovore čija vrijednost prelazi 500 milijuna kuna. Izmjene koje je unosio Bricelj, a koje su kasnije postale dio izglasanog zakona, vezane su uz neke od najkontroverznijih elemenata Lex Agrokora, poput pravila za angažiranje savjetnika, Privremenog vjerovničkog vijeća i roll up kredita.

You may also like

0 comments