OBITELJ TODORIĆ POČELA PRIPREMATI OBRANU

Za tjednik Express Ivica Todorić rekao je da podupire sve koji djeluju da Agrokor opstane kakvim ga je stvorio te traži i priznanje Ivica Todorić nedavno je angažirao najpoznatiji odvjetnički dvojac Jasnu Sloković i Čedu Prodanovića, njegov sin Ante Todorić angažirao je odvjetnike Jasnu Novak i Franu Olujića, sina poznatog zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak “da nadležne državne institucije, odnosno pravosudna tijela, provode svoje aktivnosti i da će i taj proces kroz određeno vrijeme izgledno rezultirati nekim konkretnim rezultatima, ali to nije na Vladi da komentira.” Ta je izjava već protumačena kao mogućnost skorih podnošenja kaznenih prijava.

Županijsko državno odvjetništvo izvide u Agrokoru provodi od travnja, zauzeli su cijeli kat u Agrokorovu tornju, no rezultati izvida se ne znaju, niti se zna u kojoj su fazi, piše Večernji list.

Da nepravilnosti ima bilo je jasno već na samim počecima postavljanja izvanredne uprave, kada su utvrđeni razni oblici poslovanja kroz faktoring i mjenice, prikriveno kreditiranje gradnje prodajnih centara te nakon što je objavljeno iz Agrokora da financijska izvješća ranije objavljena za tvrtke koncerna nisu točne. Osim toga, navodno je i DORH reagirao nakon što je bivši predsjednik Sabora Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Todorića. Revizori u koncernu tek utvrđuju prave brojke, kao i točan dug Agrokora.

Sve te analize bit će od pomoći i predstavnicima DORH-a. Nakon postavljanja izvanredne uprave Ivica Todorić nije govorio u javnosti, a prvi put se oglasio u ovotjednom tjedniku Express i poručio kako želi da “Agrokor uspije te podupire sve koji djeluju u tom smislu te da Agrokor opstane kakvim ga ja stvorio”. Naveo je kako uspjeh Agrokora podrazumijeva opstanak u onom obliku u koji je izrastao u posljednjih nekoliko desetljeća, dok ga je on vodio i razvijao, s poslovanjem u šest zemalja, posebno u maloprodaji, koja je koncernu omogućila rast prodaje proizvoda članica koncerna, najviše iz prehrambenog ali i poljoprivrednog sektora. Za njega bi to, rekao je, bio uspjeh.

– Takav je Agrokor motor hrvatskog gospodarstva – rekao je Todorić poručivši tako Vladi koliki je značaj ta kompanija imala jer je, primjerice, u Konzumu zastupljenost hrvatskih proizvoda bila 80 posto, znatno više nego u ostalim maloprodajnim lancima. Todorić na neki način očekuje da se prizna i njegov rad jer, uostalom, kada je Vlada preuzela Agrokor dio je komentatora upućivao da se mora sačuvati ono što je u četvrt stoljeća sagrađeno i na toj tvrdnji sada i Todorić inzistira. No, problem je što je rast i širenje bilo preveliko i ubrzano, a što je počelo gutati financije. U takvoj situaciji teško je bilo naći nove izvore financiranja. Posljednju pomoć Agrokoru je, nakon HBOR-a krajem prošle godine, pružila ruska Sberbank u veljači ove godine, u vrijeme kada su problemi već bili jasni, donosi Večernji list.

You may also like

0 comments