Home Hrvatska Obilježen Dan Grada Zagreba, izviždana Predsjednica

Obilježen Dan Grada Zagreba, izviždana Predsjednica

by Agencije

Svečana akademija u povodu obilježavanja pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba te Dana Europe održana je u Zagrebu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABH), čiji je predsjednik Franjo Habulin istaknuo da je antifašizam, koji je porazio fašističke snage u Drugom svjetskom ratu, temelj Hrvatske i Europe.

U svečanoj atmosferi pred uzvanicima, političkim dužnosnicima i veleposlanicima stranih država te članovima antifašističkih udruga okupljenim u Hrvatskom narodnom kazalištu, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin čestitao je važne datume i istaknuo da je antifašizam temelj Europe i temelj Republike Hrvatske.

Podsjetio je da je Treće zajedanje ZAVNOH-a 1944. u Topuskom donijelo Deklaraciju o osnovnim pravima naroda i građana Demokratske Hrvatske, ali i utemeljilo Federalnu Državu Hrvatsku, što je temelj današnje Republike Hrvatske. Naši su korijeni u Narodnooslobodilačkom ratu i mir se ne može graditi lažima, da se snage poražene u Drugom svjetskom ratu proglašava pobjednicima, a pobjednik poraženim. Pokušaj izjednačavanja fašizma i komunizma služi za opravdavanje ustaštva i njegovih zločina, ali su te dvije ideologije suprotne, kazao je Habulin.

On je priznao da je na tom putu bilo zastranjivanja i masovnih likvidacija onih koji su produžili rat kada je u cijeloj Europi već bio mir, ali je dodao kako su nažalost u Hrvatskoj sve glasniji su oni koji se protive antifašizmu i dovode u pitanje Republiku Hrvatsku.

Antifašiste je povela Komunistička partija na čelu s Josipom Brozom Titom, i njega nije moguće izbrisati iz hrvatske povijesti, kazao je Habulin. Lijepa naša domovina, čiju smo himnu čuli, ne slavi samo prirodne ljepote nego i povijesne i humanističke vrijednosti na kojima je utemeljena Hrvatska, kazao je Habulin i izrazio žaljenje što nitko od vodećih hrvatskih dužnosnika nije nazočan na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom.

Dodavši da su se neki od njih ispričali zbog ranije preuzetih obaveza, Habulin je izrazio nadu da će oni „danas učiniti veliku stvar za hrvatski narod“. Skup je pozdravio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Na spominjanje imena predsjednice Republike čulo se zviždanje, na što je Milan Bandić kazao da svake četiri godine imaju pravo birati predsjednika.

Svečanu akademiju u povodu obilježavanja pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba te Dana Europe, organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Grad Zagreb. U programu na akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovali su Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga, članovi zbora HNK te drugi glazbeni i dramski umjetnici.

Delegacija SABH-a u nedjelju prijepodne odala je počast stradalim i preminulim antifašistima polaganjem cvijeća i vijenac na zagrebačkom groblju Mirogoj na Zidu boli, Grobnici narodnih heroja i Središnjem križu.

Također, u sklopu obilježavanja pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba te Dana Europe, jučer su u počast borcima NOR-a i žrtvama fašizma položeni cvijeće i vijenci na Spomen području Dotrščina u zagrebačkoj Dubravi. Također, jučer je u organizaciji Mreže antifašistkinja održana manifestacija Trnjanski kresovi na obali Save kod Mosta slobode u Zagrebu.

Related Posts